Helyi közélet

2018.08.25. 11:29

A bűnüldözés páratlan párosai

Baktalórántháza - Öt nemzet szolgálati kutyái és vezetőik versenyeztek megyénkben.

Baktalórántháza - Öt nemzet szolgálati kutyái és vezetőik versenyeztek megyénkben.

A legenda szerint Beregsurány környékén a csempészek előbb kipuhatolják, hogy Tódor és Tóth Péter szolgálatban van-e…

– Ezt már én is hallottam – mosolyodik el a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség törzsőrmestere, akivel azt követően beszélgettünk, hogy a II. Nemzetközi Szolgálati Kutyás Versenyen a legeredményesebb megyei kutyavezetőnek járó különdíjat vette át pénteken Baktalórántházán.

– Nagyon izgalmas és nehéz verseny volt, kiváló kutyák és vezetők versenyeztek a legjobbnak járó díjakért – értékelte a törzsőrmester, majd kiderült, nagyon kevésen múlt, hogy a legjobb megyei nyomkövető eredményekkel rendelkező páros nem állhatott fel a dobogóra. – Szituációs nyomon, erdős területen három tárgyat kellett megtalálni, de egy őz elvonta Tódor figyelmét és elindult utána. Ez a feladat sajnos nulla pontos lett, és nem csak Tódor járt így, hanem még három négylábú kollégája is. Tárgyfelkutatásban mindössze öt, ügyességiben kettő pontot veszített, iskolanyomon a maximálisan szerezhető 100-ból 97-et gyűjtött be a páros.

– Nekem nagyon jót tett ez a verseny, sokat tanultam belőle. Megtiszteltetés volt Suszter Ferenc alezredessel egy kategóriában indulni és büszke vagyok arra, hogy a fegyelmező gyakorlatokban ott voltunk a legjobbak mögött – tette hozzá Tóth Péter, aki büszke a négylábú társára, aki még kölyökkutyaként került hozzá. Összeszokott és eredményes párossá váltak az évek alatt.

Kilométereken át

– Migránst, cigarettacsempészt, betörőt fogtunk már együtt – mondja a törzsőrmester, aki rendőrcsaládból hozta a hivatásszeretetét. Három évig közrenden szolgált, majd 2015 decemberében a dunakeszi kiképzőközpontban kiváló minősítéssel végzett Tódor, azóta elválaszthatatlan társak a bűnüldözésben. – Nagyon meg vagyok vele elégedve, rengeteg sikeres akciót tudhatunk magunk mögött – summázta a kutyavezető, közben Tódor mintha csak tudná, hogy róla beszélünk, figyelte minden szavunkat. Tódor (ez a hivatalos neve), de mindenki csak Betyárnak szólítja, egy négy éves belga juhász kutya; az őrsön is nagyon szeretik, otthon pedig igazi családtag.

A legemlékezetesebb ügyek közül Tóth Péter 2016. december 3-át emelte ki. – A mínusz 15 fokban sokan azt mondták, hogy ne menjünk ki a hodászi dohánybolt betörőjét keresni, de szeretjük az akciókat, a kihívást, így elindultunk a betörő után. Több kilométeren át követtük a nyomát, majd egy elhagyott épületből menekülés közben fogtuk el – elevenítette fel a történetet a rendőr. – A családban mindenki rendőr, így érthető, hogy én is ezt a hivatást választottam – mondta a pályaválasztásáról Tóth Péter. A nyomkövető kutya és vezetője egy évvel később a második legjobb, 2017-ben pedig az év nyomkövetője lett.

Mindennapok eredményei

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, valamint a megyei rendőr-főkapitányság által szervezett verseny utolsó napján, a baktai tűzoltópályán az érdeklődőket látványos bemutatókkal várták. Ízelítőt adtak abból, ami a versenyen és a mindennapokban feladata a páratlan párosoknak. Az eredményhirdetés előtt Farkas József megyei rend­őrfőkapitány úgy fogalmazott: a hétköznapokban van a legfontosabb eredményhirdetés, amikor a szolgálati kutyákkal eredményeket érnek el, legyen szó nyomkövetésről, kábítószer vagy robbanószer felkutatásáról.

– Ezek a versenyek csak pillanatnyi képet mutatnak arról, hogy abban az adott feladatban hogyan teljesített a kutya és gazdája, a szürke hétköznapokon van az igazi próbatétel, az igazi teljesítményértékelés. Biztos vagyok benne, hogy a mai felgyorsult, okoseszközök uralta világban még nagyon sokáig szükség lesz a szolgálati kutyákra, hiszen sok olyan feladat van, amiben nélkülözhetetlenek – fogalmazott a főkapitány.

- BM -


A versenykategóriák győztesei

Nyomkövető kutyavezető kategória és akadályverseny: Suszter Ferenc alezredes (Budapesti Rendőr-főkapitányság), járőrkutya vezető kategória: Radoslav Pretori (Szlovákia), kábítószer-kereső kategória: Mamuzsits István törzszászlós (Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság), Robbanóanyag-kereső kategória: Ádám Zsófia főtörzsőrmester (Készenléti Rendőrség)

Különdíjak: Az engedelmességi feladat kiemelkedő végrehajtásáért: Ladislav Filip Szlovákiából. A legeredményesebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kutyavezető: Tóth Péter törzsőrmester. A legeredményesebb női kutyavezető: Ádám Zsófia főtörzs­őrmester. A legjobb szimatmunkát végző kutya vezetője: Fődi Flórián c. r. zászlós (Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság). A legeredményesebb helyiségben végzett kábítószer keresés: Lakatos Zoltán bv. főtörzsőrmester, Márianosztrai Büntetés-végrehajtási Intézet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában