Helyi közélet

2018.08.23. 15:39

A térségi kapcsolatok új központja épül

Fehérgyarmat - Közel hét évig tartó albérlet után, végre új épületbe költözhetnek a járási közszolgák.

Fehérgyarmat - Közel hét évig tartó albérlet után, végre új épületbe költözhetnek a járási közszolgák.

Hamarosan nem kell többé a Fehérgyarmati Járás köztisztviselőinek áthidaló megoldásként albérletben, Fehérgyarmat polgármesteri hivatalának szekrényekkel részekre szabdalt nagytermében szoronganiuk. Tegnap ugyanis a Tömöttvár út egyik központi fekvésű telkén ünnepélyes keretek között letették az új járási hivatal alapkövét. Az ünnepségen ugyan még mindenhol csak szerelőbetont és 3-6 sorban felhúzott, meredező téglafalakat láthattunk, de az ünnepélyes ceremónia fehér sátrai alatt pillanatokon belül egyértelművé vált: végre a közügyek intézéséhez méltó intézménnyel bővül az egyik legrégebbről, a 19. század elejéről datált járási székhely. Ahogy a meghívott díszvendégek, úgy a sajtó képviselői is megtekinthették a közel 600 négyzetméteres, nyeregtetős, homlokzati szigeteléssel megálmodott ingatlan látványterveit, amely összesen 356 millió forintból épülhet meg. Mindezeket az adatokat Román István megyei kormánymegbízott tette közzé, elmondva azt is, hogy e falak között Hatósági és Gyámügyi Osztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Foglalkoztatási Osztály, valamint a Gyámügy kap majd helyet, beköltöztetve ide a későbbiekben a kormányablakot is.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője elsősorban érzelmi húrokat pengetett, amikor nem csak a térség gazdagodása fölött érzett örömének adott hangot, de a Szent István-i eszmékre is utalva a közszolgálatban elvárható alázat, a jó szívvel végzett munka fontosságát hangsúlyozta. – Akik kicsit is otthon vannak a közigazgatás történelmében, tudhatják, hogy a két világháború közigazgatása Magyarországon mintát adott Európában, s mivel erről az útról 1948 után lekanyarodtunk, van mihez visszatérnünk – summázta az országgyűlési képviselő.

Végezetül dr. Tuzson Bence, közszolgálatét felelős államtitkár emelkedett szólásra, üdvözölve, hogy ez az esemény nem valaminek a kezdete, hiszen a forrás, az akarat, és a terv birtokában a megvalósulás küszöbéhez érkeztünk. – Ez a település jól ismert történelmi okokból mindig kapocs szerepet játszott Erdély és Kárpátalja irányába. Alkalmassá kell tenni rá, hogy ezt a szerepet továbbra is betöltse, s a kapcsolatok központja maradjon itt a magyarság közepén, megbecsülve természetesen az itt élőket is. A megmaradás és a fejlődés egymást kiegészítő fogalmak. Mindemellett a közigazgatás fejlesztésére, vagyis ilyen épületekre az emberek és a kormányzat közötti erős szövetség fenntartása miatt is szükség van. A közigazgatásunkat pedig úgy kell felépítenünk, hogy a legfontosabb célokat – népesedés, gazdaság, családpolitika, és kultúra – szolgálni tudja – hangsúlyozta az államtitkár.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában