Helyi közélet

2018.08.07. 09:17

Amikor a sziréna hangja a boldogságot jelzi

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A díszsorfal, a kard­alagút, a szirénázó mentő- vagy tűzoltóautó egyedivé varázsolja az esküvőt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A díszsorfal, a kard­alagút, a szirénázó mentő- vagy tűzoltóautó egyedivé varázsolja az esküvőt.

Aki vett már részt egyenruhás esküvőn, tudja, hogy kevés dolog tudja annyira látványossá és fennköltté tenni a szertartást, mint az egyenruhás esküvők hagyományai. A dísz­sorfal, a kardalagút, a szirénázó mentő- vagy tűzoltóautó mind-mind érdekessé és egyedivé varázsolják az eseményeket, de ezek a kollégák tiszteletadásának is szép példái. Az ilyen eseményeken az adott egyenruhás szerv protokollja a mérvadó. Minden egyenruhás a rendfokozatának megfelelő öltözékben (ún. társasági öltözet) jelenik meg. A vőlegény, ha szeretné, díszegyenruhát is viselhet, a pár általában a templomból vagy a házasságkötő teremből kifelé vonul el a díszsorfal között. Két oldalon állnak a díszegyenruhás rendőrök, kezükben kivont kard, amelyet az egymással szemben állók a levegőben összeérintenek – minden mozdulatnak pontos koreográfiája van. Ha szeretné a pár, és engedélyt kapnak rá, díszsortűz is dördülhet a nagy napon.

A kollégák saját, rendszeresített, sötétkék színű társasági egyenruhájukban köthetnek – engedéllyel – házasságot." Dr. Fedor Rita

A tűzoltók időnként a lánykérést is „szakmai” elemmel tarkítják: vagy tűzoltóautóval érkeznek választottjukhoz, vagy létrára mászva teszik fel a nagy kérdést, de arra is volt példa, amikor a hölgy kezét egy emelőkosaras tűzoltóautóból kérte meg a vőlegény, több emeletnyi magasságban. Az esküvőkön is gyakran megjelenik egy-egy ilyen jármű: vagy a menyasszony vagy a vőlegény érkezik rajta, de olyan is előfordult már, hogy mindketten. A tűzoltók vagy díszegyenruhában és tányérsapkában állnak egymással szemben, kardot az égbe tartva, vagy védőruhában, sisakban, bontóbaltát emelve a magasba. Az újdonsült házasok autóval távoznak a helyszínről, amelyet gyakran szirénázó tűzoltóautó kísér. Egy ilyen esküvő, vagy lánykérés sok előkészületet igényel, és parancsnoki engedélyekhez kötött.

Évente egyszer-kétszer

– Nem gyakori, évente csupán egy-két alkalommal fordul elő, hogy házasodni készülő hivatásos rendőrkolléga kérelemmel fordul az állományilletékes parancsnokához, hogy engedélyezze a rendőri jellegű házasságkötést – tudtuk meg dr. Fedor Rita r. őrnagytól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől, aki részletekkel is szolgált. – A kollégának a kérelemben elő kell terjesztenie, hogy mit szeretne, így például azt, hogy társasági egyenruhában kötne házasságot, vagy hogy legyen-e díszsorfal karddal, esetleg rendőrségi szolgálati autós felvezetés. A kollégák saját, sötétkék színű társasági egyenruhájukban köthetnek – engedéllyel – házasságot, vagy kifejezetten erre az alkalomra elkészíttethetik ugyanazt fehér színben. A főkapitányság rendelkezik díszkardokkal, így ha a házasulandó megkapja az engedélyt, a díszsorfalat álló kollégáknak biztosítják az eszközöket. Jellemzően a kollégák a társasági egyenruhát és a díszsorfalat kérik, a szolgálati gépjárműves kísérés kevésbé jellemző, de bizonyos feltételekkel az is engedélyezhető.

– Évente egy-két alkalommal fordul elő, hogy lánykéréshez, vagy esküvőre tűzoltóautóval érkezik a vőlegény, illetve, hogy díszsorfalat állnak a tűzoltók azért, hogy emlékezetesebbé tegyék kollégájuk számára a nagy napot, természetesen parancsnoki engedély alapján – mondta el lapunknak Mohácsiné Nagy Csilla tű. őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. hivatalvezetője.

Különleges élmény

Tíz éve döntött a katonai hivatás mellett Tuza Zoltán, aki néhány héttel ezelőtt egy hasonlóan komoly, az egész életét meghatározó döntést hozott: megnősült. A nagy nap eltért a hagyományoktól, hiszen szerelmével katonai esküvőn fogadtak egymásnak örök hűséget.

– Fontos számomra a hivatásom, ezért szerettem volna, ha az életemnek ezen része is megjelenik az esküvőnkön, és mivel ez a ceremónia különleges hangulatot teremt, abban bíztam, hogy a velünk ünneplők is örülnek majd neki. Szerencsére a feleségem is jó ötletnek tartotta, és minden annyira jól sikerült, hogy nem csak nekünk volt nagy élmény, de mindenkinek, aki részt vett az esküvőn – mesélte lapunknak a fiatalember, aki Magyról származik, Nyíregyházán tanult, most pedig Debrecenben él, hiszen oda köti a munkája (a Bornemissza Gergely felderítő ezred katonája, a szerk.). – A szervezés nem jelentett nagy nehézséget, csak be kellett szerezni az engedélyeket a felettesemtől. Hat kollégám állt díszsorfalat, a kardokat a honvédségtől igényeltük. Előtte begyakorolták, ki hol fog állni, a szabály szerint a vezényszavakat a jobb szélen álló katona adta ki, a kardokat pedig akkor húzták elő, amikor a házasságkötés után elvonultunk előttük. Varrattam saját társasági egyenruhát, abban esküdtünk: elegáns volt, és nagyon meleg – neveti el magát Zoltán, aki boldog, hogy sikerült az egyébként is emlékezetes napot még különlegesebbé, felejthetetlenebbé tenni.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában