Helyi közélet

2018.08.17. 12:00

„Tűzben edzett” dolgozók - Nyáron nem az izgalomtól izzad a tenyerük

Nyíregyháza - Tegyük a szívünkre a kezünket! Ki állítaná magáról, hogy olyankor támad fel benne legjobban a lázas munkakedv, amikor egy forró nyári napon legalább 30 fok van árnyékban?

Nyíregyháza - Tegyük a szívünkre a kezünket! Ki állítaná magáról, hogy olyankor támad fel benne legjobban a lázas munkakedv, amikor egy forró nyári napon legalább 30 fok van árnyékban?

Mégis, sokaknak egyáltalán nincs választásuk, a tűző napon is serényen dolgozniuk kell, vagy éppen olyan helyen teljesítenek szolgálatot, ahol télen sem szokás felcsavarni a fűtést. Közülük faggattunk néhányat, hogyan viselték az elmúlt napok pokoli nyári melegét.

Mi sem természetesebb annál, hogy télen hideg, nyáron meleg van, az elmúlt hetekben mégsem hagyhattuk szó nélkül, hogy az idén is megmutatta oroszlánkörmeit a nyár. Ilyenkor óhatatlanul felötlik a kérdés, vajon mit szólhatnak mindehhez azok a honfitársaink, akik a munkakörükből adódóan nem bújhatnak el a hőség elől, és forró gépek, kemencék mellett, vagy az izzó Nap alatt kell helytállniuk hétről hétre. Szerencsére két homloktörlés között megosztották lapunkkal, hogyan is igyekeznek átvészelni a rendkívüli meleget.

Tüzet” okád a kemence szája

– Minden pékség velejárója, hogy a kemence mellett nagy a hőség, megszokták a dolgozóink. De amit az idei nyár utóbb produkált, az nagyon nyomasztó volt – fogadta a megkeresésünket a témában Lakatos Tibor, a VELA Pékség ügyvezető igazgatója.

– Döntően éjszaka dolgoznak a pékeink, de nappalos műszak is van, amikor valóban embert próbáló a kemence mellett. A váltott műszakkal viszont megoldható, hogy cserélgessük a dolgozóinkat, hol nappalra, hol éjszakára beosztva őket, egyenletesen osztva el a terheket. Ha valaki a táblamunkát végzi, azaz dagaszt, rá nyilván nem szakad akkora meleg, amin a ventilátorok is enyhítenek. A kemencésnek viszont bőven kijut a forróságból. Amikor kiszedi a pékárut, a nyitott kemence ajtaján 200–220 fokos, pokoli hő áramlik ki. Éppen ezért a hideg ásványvíz folyamatosan rendelkezésre áll, a keresztventilátoraink pedig egyfolytában üzemelnek. Másképpen aligha lehetne a benti klímát elviselni. A kemencék nagy belmagas­ságú helyiségében a felszálló hő egy jelentős részét kirántják a forgó lapátok, de a kinti 33 Celsius-fokos forróság miatt bizony most ez sem volt elegendő. Ráadásul az új kenyér ünnepe, augusztus 20-a ­közeledik, amikor a termelésünk is megugrik, ami még inkább igénybe veszi a pékeink tűrőképességét, és fokozottabb helytállást követel. A hétvégi, három napos ünnepre sokkal több kenyeret kell sütnünk, s a megszokottnál is nagyobb fordulatra kapcsolunk.

Azért még nem várják a telet

– Nálunk egyébként előírás, hogy a munkát hófehér öltözékben, rövidnadrágban és pólóban kell végezni. Bizony a nagy nyári forróságban egy pék sem teheti meg, hogy félmeztelenre öltözik, vagy sapka nélkül áll a kemence mellé, hiszen élelmiszer-előállításról van szó – tette még hozzá az ügyvezető, azt persze egy pillanatig se állította, hogy a pékek nyaranta a télért imádkoznának, legyen mégoly hőség is a Nap alatt.

– Az elmúlt két-három hét pokoli volt, próbáltunk minél többet dolgozni a telephelyen, de túlnyomórészt még így is az állványokon „lógtunk” – mondta el érdeklődésünkre Gyimesi István, a Na-Szu Építőipari és Kereskedelmi Kft. vezetője.

– Eleve nem vagyunk sokan, de az egyik ácsunkról kiderült, hogy nem bírja a szervezete a kánikulát. Ha az utcán 32–34 fok van, azt a tetőn dolgozva még többnek érzékeljük. Próbáljuk hamarabb kezdeni a munkát, ahová tudunk, viszünk magunkkal hűtőt, amit telerakunk ásványvízzel.

Elmállik a cipőtalp a tetőn

– Ventilátor is szokott lenni nálunk, de legtöbbször semmi haszna, hiszen csak a meleget keveri. Óránként tartunk pihenőt, de ha valaki nem érzi jól magát, természetes, hogy leáll, a hűvösbe húzódik, és megvárja, míg egy kicsit lehűl a teste. A lemez borzasztóan veri vissza a hőt, arról nem is beszélve, hogy ha átforrósodik, akár égéséi sérüléseket is okozhat. Tavaly megpróbáltunk tojást sütni a tetőn, akkor nem volt elég meleg. Az idén nem kísérleteztünk ezzel, mert a végeredmény nem is lenne kérdéses. A műanyagból készült tárgyak is megolvadnak, a cipőtalpak felpuhulnak és nyúlnak – árulta el a szakember, aki brigádjával jelenleg egy Szalag utcai társasház tetején dolgozik.

– Most, hogy egy kicsit enyhült a hőség, mi is gyorsabban haladunk. Érdekes, hogy évekkel ezelőtt télen nem tudtunk dolgozni a hideg és a hó, jég miatt. Úgy tűnik, most már nyaranta kell új elfoglaltságot keresnünk. Világ életemben úszómester akartam lenni… Lehet, hogy eljött az ideje a váltásnak? – tette fel a költői kérdést nevetve Gyimesi István.

KM


Egészségmentő-mellény a kamrában

„Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!” – tartja a jó öreg hentes közmondás. A nyíregyházi Mada Húsbolt Ferenc körúti üzletében dolgozó fiatal hentest, Petrovánszki Pétert a legnagyobb kánikulában sem hagyja hidegen, hogy vásárlóit nap mint nap bőséges, friss árukínálat fogadja.

– Reggelente, nyitás előtt a hűtőkamrákból kerülnek ki a termékek a hűtőpultokba, onnan pedig a vevők kosarába. A nyitott hűtőpultok kellemes hideget árasztanak felém, illetve a helyiségbe, így a kánikulai meleggel én csak a kirakatüvegen keresztül szembesülök. Napközben számos alkalommal be kell lépnem áruutánpótlásért a hűtőkamrába, ahol már jóval alacsonyabb, 0–5 C-fok közötti a hőmérséklet. Különösebben nem viseli meg a szervezetem ez a hideg, illetve a hőmérséklet-különbség, s ez nem csak a korommal és a jó kondíciómmal magyarázható, a cégvezetés ugyanis gondoskodik olyan speciális mellényről, amely megóv minket, henteseket az egészségügyi kockázatoktól, például a megfázástól, tüdőgyulladástól – mondta el lapunk érdeklődésére Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában