Helyi közélet

2018.09.30. 20:18

Az elhízás a vezető rizikófaktor

Nyíregyháza - Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Szív világnapját.

Nyíregyháza - Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Szív világnapját.

Ingyenes szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat végeztek országszerte a Szív világnapja alkalmából vasárnap. Nyíregyházán a Kossuth téren hosszasan kígyózott a sor a mobilrendelő előtt, ez is bizonyítja, hogy milyen nagy volt az igény a rendezvény iránt.

– Ez már a 17. Szív világnapja, és eddig minden évben kiderült, hogy a különböző szűréseken bizony találtunk olyan magas vérnyomásban szenvedő beteget, akinek egyrészt van mit változtatnia a táplálkozásán és a vércukorszintje sem ideális. Ilyenkor tanácsokat nyújtunk, majd a megfelelő szakorvoshoz irányítjuk. Nagyon fontos a prevenció, mivel országos viszonylatban is magas szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők száma – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítvány fontosnak tartja a szűrések támogatását. A mai nap is jó alkalom arra, hogy tegyünk az egészségünk megóvásáért – fűzte hozzá dr. Francz Monika, a kórház orvosigazgatója, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A főtéren többek között kardiológus, dietetikus, mentálhigiénés szakember adott tanácsot az érdeklődőknek az Első Nyíregyházi Lions sátrában.

– Az elhízás a vezető rizikófaktor. Ez az országos statisztikában is megmutatkozik, és ez ma is bebizonyosodott – jegyezte meg dr. Sváb Marianna kardiológus főorvos. – Találkoztam olyan személlyel, aki most döbbent rá, hogy milyen magas a cukorértékre. Derült égből villámcsapásként érte a hír. Kötelező háziorvoshoz mennie, aki ismerteti vele a további teendőket.

- LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában