Helyi közélet

2018.09.15. 16:30

Egy új jogintézmény az egyezség

Nyíregyháza - Tisztújítás után az új büntetőeljárásról szóltak az előadások a jogásznapon.

Nyíregyháza - Tisztújítás után az új büntetőeljárásról szóltak az előadások a jogásznapon.

A büntetőeljárás gyakran volt téma a megyei jogásznapon, most pedig különösen aktuális volt a július elsején életbe lépett új Büntetőeljárási törvényről (Be.) beszélni, hiszen a 879 paragrafusból álló kódex jelentős változásokat hozott a rendőrség, az ügyészség, a bíróság és a védelem munkájában is.

Az igazság keresése

Az idei, 21. megyei jogásznapon dr. Molnár Gábor Miklós kúriai tanácselnök, egyetemi tanár előadásában többek között arról beszélt, hogy a bíró legfontosabb feladata a tények és bizonyítékok ismeretében az igazság keresése és kiderítése. Az új Be., amit még mindannyian tanulnak, lényeges változása, hogy minden ügyben kötelező előkészítő ülést tartania a bíróságnak. Az előkészítő ülésen kötelező a vádlott és a védő jelenléte is, itt a vádlott beismerheti bűnösségét, lemondhat a tárgyaláson való jelenlét jogáról, és ha a beismerést a bíróság elfogadja, akkor akár már az előkészítő ülésen ítéletet hozhat. Ez pedig valóban hozzájárulhat a törvényalkotó azon céljához és ahhoz a társadalmi elvárásához, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a büntetőeljárások menete.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a védelem oldaláról azt hangsúlyozta, törvényben rögzített, kötelező és elsődleges feladatuk az ügyfelük érdekét képviselni. Ehhez azonban már gyanúsításkor ismerniük kellene az ügy minden részletét, betekintést kell kapniuk az iratokba, de gyakran szembesülnek azzal, hogy a „nyomozás érdekeire hivatkozva” erre nincs lehetőségük.

A Magyar Jogász Egylet alelnöke szerint az ügyészséggel is nehezebb lesz az egyezség megkötése, ha nincsenek megfelelő információik. A fegyveregyenlőség része, hogy a védelem pontosan tudja, mi a vád és azt hogyan bizonyítják.

Eljárás gyorsítása

Az egyezség jogintézménye új szerepkörbe helyezi az ügyészt is, aki ajánlatot tehet a bűnelkövetőnek, ha a bűnösségét elismeri, akkor milyen büntetés indítványoz, ezzel is az eljárás gyorsítását szolgálja.

Az új Be. ügyészséget érintő változásairól dr. Tóth István, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség megbízott helyettes vezetője beszélt.

Tisztújítás

A Magyar Jogász Egylet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke (negyedszer választották meg) dr. Kozmáné dr. Várady Katalin. Alelnöke: dr. Kruták Gyula. Titkára: dr. Kovács Edina. Gazdasági vezető: dr. Galambos Ildikó. A vezetőség tagjai: Horváthné dr. Jaczkó Vilma, dr. Kazsuk Attila, dr. Szemán Sándor és dr. Vékony Miklós.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában