Helyi közélet

2018.09.17. 08:38

Elénekeltük a Falvédő dalt Csetfalván

Máriapócs - A meglepetés-előadás elsősorban a szülőföld és az anyanyelv szeretetéről szólt.

Máriapócs - A meglepetés-előadás elsősorban a szülőföld és az anyanyelv szeretetéről szólt.

Nemrégiben a Máriapócsi Nyugdíjas Egyesület szervezésében Kárpátaljára kirándultunk. A programunk főbb állomásai: Munkács –Szolyva–Vereckei-hágó–Fülöpfalva–Sipot-vízesés–Szinevéri-tó (tengerszem)–Huszt –Nagyszőlős–Tiszaújlak– Csetfalva–Beregszász voltak. Idegenvezetőnk felkészültsége, lelkiismeretessége és szelíd humora még emlékezetesebbé tette ezt a kirándulást.

Kárpátalja Trianon utáni múltjáról egészen napjainkig sok olyan új információt hallottunk, ami segít belelátni az itt élő emberek életébe.

Hol hit, ott szeretet…

Csetfalván, egy határ menti, magyarok lakta faluban, ahol második nap a szálláshelyünk volt, olyan fogadtatásban, vendéglátásban volt részünk, ami igazán lélekemelő volt. Vacsora után a szomszédos településről a helyi könyvtáros szervezésében működő 25 fős csoport egy csodálatosan szép zenés összeállítással lepett meg bennünket, ami elsősorban a szülőföld és az anyanyelv szeretetéről szólt.

A felvezetőjében azt mondta a könyvtáros hölgy: „Ha hit van, szeretet van, egymás tisztelete és megbecsülése, akkor ez a nép újabb ezer évig megmarad.” A záródal, amit együtt énekeltünk, a Falvédő dal, vagyis a jól ismert Házi áldás volt: „Hol hit, ott szeretet, hol szeretet, ott béke, hol…”

Út a teljesség felé

Nem is olyan régen, a szüleink, nagyszüleink konyhájának a falán hímzett falvédő hirdette a Házi áldást, ezért is kaphatta ezt a nevet a dal. Kívánom mindnyájunknak, határon innen és túl, hogy a Házi áldásban foglaltak szerint akarjuk és tudjuk élni az életünket. Útjelző lehet mindannyiunk életében a következő idézet is: „Az áradat bármerre sodor: nyomorba, jómódba, kényszermunkára, harctérre, vezetőhelyre, vesztőhelyre, ne törődj vele; a sötét hatalom nem adhat neked semmit, és nem vehet el tőled semmit, ha az egyedül érvényes mérték működik benned. Az örök mértékre bízd magad.”

Ezek a sorok Weöres Sándor Út a teljesség felé című könyvéből származnak.

Nyári Józsefné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában