Helyi közélet

2018.09.25. 07:49

Iskola helyett kötözésre jár a megsérült diák - de ki a felelős a balesetért?

Nyíregyháza - A súlyos sérüléssel kórházba szállított nyíregyházi diák már a varratszedést várja, az édesapa a Kelet-Magyarország hasábjain mondott köszönetet a fia segítségére siető életmentőknek.

Nyíregyháza - A súlyos sérüléssel kórházba szállított nyíregyházi diák már a varratszedést várja, az édesapa a Kelet-Magyarország hasábjain mondott köszönetet a fia segítségére siető életmentőknek.

– A kisfiam, akinek a karját egy kiálló ablaküveg hasította fel, gyors és kitűnő ellátást kapott a baleset helyszínén és a kórházban is. A Sipkay Barna középiskolában tanul, elsőéves, pincér szakon. Jelenleg nem jár iskolába, kétnaponta kötözésre visszük. Jó hír, hogy az állapota stabil, napról napra jobban van, és várhatóan a jövő héten már kiszedik a műtéti varratokat is – adott képet a pénteken megsérült majd megműtött gyermeke állapotáról lapunknak édesapja, Buj Gábor.

Mint arról beszámoltunk: a fiatal fiú társaival sétált a Krúdy Gyula utcán, amikor egy használaton kívüli ­épület mellett elhaladva a ­betört ­ablak egyik kiálló darabja súlyos sebet ejtett a felkarján. A társaival gyalogosan közlekedő tanulót azonnal elöntötte a vér, a nagy riadalomban társai segítettek rajta: egyikőjük övvel szorította el a sérült karját, majd a kiérkező mentők előbb ellátták, utána pedig a kórházba vitték a fiatalt.

A rendőrök is a helyszínre siettek, értesítették a tűzoltókat, akik az éktelenkedő üvegcsonkokat eltávolították, és szalaggal zárták le az ingatlant.

A sok kérdést felvető baleset után, hétfőn az alábbi sorokat juttatta el szerkesztőségünkhöz Buj Gábor, a diák édesapja: „Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak az ismeretleneknek, akik pénteken kora délután a sarki épület ablaküvegje által a kisfiamnak okozott baleset helyszínén, önzetlen, életmentő, gyors segítséget nyújtottak. Továbbá hálás vagyok a nyíregyházi mentőszolgálat kiérkező két munkatársának a szakszerű, gondos feladatellátásért, és a Jósa András Oktatókórház munkatársainak is. Továbbá mindazoknak, akik tettek, tesznek arról, hogy a későbbiekben ehhez hasonló eset ne fordulhasson elő.”

Adódik a kérdés: ki a felelős a történtekért? – Ilyen és ehhez hasonló esetekben a felelősség az ingatlan tulajdonosát terheli – szögezte le dr. Bardi Béla ügyvéd. – A polgári törvénykönyv egyértelműen rendelkezik a felelősség kérdésében, és a sértetteknek lehetővé teszi, hogy káruk megtérítését kérjék. Az ingatlan egyes részeinek lehullásával vagy az épület hiányosságai révén okozott mindennemű kárnál – ez lehet súlyosabb esetben személyi sérülés, de például autóban keletkezett kár is – az ingatlan tulajdonosát terheli a felelősség.

A bérlő is számon kérhető

– Az elhagyatott épületek tetejéről leeső cserepek, udvarról lelógó, a közlekedésben veszélyt okozó faágak eltávolítására is a tulajdonost kell felszólítani. Közismert továbbá, hogy télen a járdák hó- és jégmentesítése szintén a tulajdonos feladata – sorolta az ügyvéd. Hozzáfűzte: a károkozás bizonyítása után kártérítés kérhető. Ha személyi sérülés is történik a balesetben, sérelemdíjra is igényt lehet tartani.

– Előfordulhat az is, hogy nem közvetlenül a tulajdonos, hanem (például albérletek, üzletek, irodák esetében) annak használója tehető felelőssé, amikor valamilyen tárgy kidobása, kiejtése, kiöntése miatt következik be sérülés, káresemény – tette hozzá az ügyvéd. Dr. Bardi Béla megjegyezte: manapság divatos az állattartás, akár veszélyes állatot is tarthatnak társasházakban, amolyan „házi kedvencként”. A Ptk. szerint a veszélyes állat tartója fokozottan (a veszélyes üzemi felelősség szabályai szerint) felel egy esetleges balesetnél.

Megkeresték a tulajdonost

Bár az egykori büféépület, ahol a diák megsérült, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. területén található, az nem a társaság tulajdonában áll – mondta el lapunk érdeklődésére Ujj Zsuzsanna, a szolgáltató cég PR vezetője. – A hatóságok így nem értesítettek minket, a médiából szereztünk tudomást a sajnálatos esetről. Az épület 1986-ban épült, büféként üzemelt, 2010 óta azonban használaton kívül áll. A tulajdonossal felvettük a kapcsolatot, s jeleztük, hogy a sérült ablakot mielőbb javíttassa meg – tette hozzá Ujj Zsuzsanna.

Jó pár éve tört ki az üveg

– Abban a pillanatban, ahogy megkaptam a bejelentést, miszerint a járdán fekszik egy fiatal erős vérzéssel, a helyszínre siettem. Mivel közterületen történt az eset, nyilván ott a helyem – idézte fel a történteket Bordás Béla városgondnok, közlekedési és baleseti tudósító. – A mentők előttem érkeztek egy perccel, azonnal elkezdték a vérzéscsillapítást. Előtte a diáktársak amatőrként, de szakszerűen látták el a sérültet.

– Az ablaküveg évek óta be van törve, érthetetlen, miért hagyták, hogy így nézzen ki. A kórházban a diáknak össze kellett varrni a karját, szerencsére az állapota stabilizálódott, jobban van – tette hozzá.

KO, PI, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában