Helyi közélet

2018.09.10. 10:05

Litván, macedón, török és olasz diákok csodálkoztak rá Nyíregyházára

Nyíregyháza - Kiváncsi szempárok szegeződtek dr. Ulrich Attilára, Nyíregyháza alpolgármesterére, aki a városháza Krúdy Gyula termében hétfőn délelőtt fogadta az Erasmus+ program keretében a megyeszékhelyen tartózkodó 27 litván, macedón, olasz és török diákot, tanáraik kíséretében.

Nyíregyháza - Kiváncsi szempárok szegeződtek dr. Ulrich Attilára, Nyíregyháza alpolgármesterére, aki a városháza Krúdy Gyula termében hétfőn délelőtt fogadta az Erasmus+ program keretében a megyeszékhelyen tartózkodó 27 litván, macedón, olasz és török diákot, tanáraik kíséretében.

– A Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium (ÉVISZ) 2017-ben nyerte meg az Erasmus+ KA2 mobilitási programot. Ennek keretében érkeztek Nyíregyházára az iskolai partnertalálkozóra a diákok és tanáraik négy országból. Megismerkednek az intézménnyel és a várossal, kulturális programokon és budapesti kiránduláson is részt vesznek – közölte Fabók Judit projektmenedzser, angolnyelv tanár. Az első körben a litvániai Klaipėda volt a bázis, második állomás gyanánt Nyíregyháza a főhadiszállás, utána Olaszország (azon belül Szicília), Macedónia és végezetül Törökország ad otthont a találkozónak.

– Azért jelentkeztem erre a programra, hogy kamatoztassam az angolnyelv-tudásomat. Segítek bemutatni a városunkat, az országunkat a vasárnap érkezett diákoknak – jegyezte meg Prokop Ernő Dávid, az ÉVISZ tizedikes tanulója.

Mindegyik nemzetet öt diák képviseli, akik sokat remélnek az együtt töltendő napoktól.

Nyitott vagyok a világra. Nagyon érdekel más országok kultúrája. Bízom benne, hogy hogy sok új hasznos információval és élménnyel térek haza Litvániába"

– említette Lukas Pondinas.

– Ebben a projektben többek között olyan mobil-applikációt készítünk el, amit a későbbiekben az informatika órákon tudunk alkalmazni. Az Erasmus+ program kiváló lehetőség a világ megismerésére – fűzte hozzá az olasz Salvina Costanzo.

Fabók Judit hozzátette, hogy az öt ország pedagógusai folyamatosan megosztják egymással a módszertani tapasztalataikat, amit átültethetnek a gyakorlatba.

Dr. Ulrich Attila sűrűn fogad a városházán külföldieket, ami bizonyítja, hogy élénk nemzetközi kapcsolatokat ápolnak a nyíregyháziak.

– A litván, macedón, olasz és török diákok és tanáraik megismerkedhetnek városunk épülésével, fejlődésével. Magukkal viszik Nyíregyháza jó hírét. Mindannyian más kultúrkörből jöttek, hasznukra válik a kapcsolatépítés, a tapasztalatcsere, a közös munkálkodás – fogalmazott a megyeszékhely alpolgármestere.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában