Helyi közélet

2018.10.03. 10:35

Egymáshoz illeszkedő női sorsok a színpadon

Nyíregyháza - Gerlóczy Márton író lesz a Művészasztal következő vendége.

Nyíregyháza - Gerlóczy Márton író lesz a Művészasztal következő vendége.

Folytatódik a népszerű irodalmi sorozat: október 10-én 17 órától a Művészasztal hetedik estjének vendége a kortárs magyar irodalom egyik kedvelt szerzője, Gerlóczy Márton író lesz. A vendéggel Karádi Zsolt főiskolai tanár beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során a Mikecs Anna: Altató című Gerlóczy-regényből színpadra állított jeleneteket láthatják az érdeklődők.

Az est háziasszonya és dramaturgja Kováts Judit író, a színpadi jelenetek rendezője és egyik szereplője Kosik Anita, a Móricz Zsigmond Színház művésze, közreműködnek Szabó Márta és Dézsi Darinka színművészek és Kováts Dénes. A zenéért Olajos Gábor, a táncokért Vámosi Judit és Holló Arnold felelnek. Gerlóczy Márton Mikecs Anna: Altató című regénye családi naplók, levelezések, néprajzi, prózai és lírai művek felhasználásával készült, de vázát két nagyobb lélegzetvételű írás, Gerlóczy nagyanyja, Jékely Márta, és dédanyja, Schéfer Ida emlékirata adja. A magyar és szász származású erdélyi családtörténetben úgy illeszkednek egymáshoz a női sorsok, mint a hajfonatban a szálak. Beletörődés, reményvesztettség, fájdalom, kitörni vágyás, csendes lázadás feszegeti szét és tartja mégis együtt a megtépázott életeket.

A szerzőt Mikecs Anna, Jékely Márta elsőszülött gyermeke – Áprily Lajos szavaival, a „drága holt” – kalauzolja a háborúk dúlta, darabokra tört országban szétszakadó és a veszteségek után újra élni akaró család megrendítő krónikájának bemutatásában. Jékely Lajosnak, akit az olvasók Áprily Lajosként ismernek, három gyermeke volt, Gerlóczy Márton az ő dédunokája.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában