Helyi közélet

2018.10.02. 14:40

Megyénk csodája

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A platánfa lett a település jelképe, az emberek szívéhez nőtt a cégénydányádi Öreg Hölgy.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A platánfa lett a település jelképe, az emberek szívéhez nőtt a cégénydányádi Öreg Hölgy.

Az első körben arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan, a megyében fellelhető természeti vagy épített csodáról, amely kiemelkedő nevezetessége a térségnek. Sok javaslat érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg értékeire, egy öttagú zsűri kiválasztotta a húsz legszebbet, s most ismét olvasóinkra bízzuk a szavazást, a lapunkban megjelenő szelvényeken, és internetes portálunkon, a szon.hu-n szavazhatnak október 13-án délig a megye csodájára.

Igazi különlegesség

A versenyben maradt húsz nevezetesség közül most a cégénydányádi nagy platánfa történetébe pillanthatnak be. A Kende-kúria parkjában az igazi különlegesség a kastély mögötti tisztáson található: egy hatalmas lombkoronájú juharlevelű platán uralja a tisztás közepét. A közel 7 méter átmérőjű fának három törzse fonódik egybe, ezt a gyönyörű fát Kende Zsigmond ültettette az 1800-as években, amikor is a kastélyhoz tartozó angolkertet telepítette, amely a II. világháború utánra szinte teljesen elpusztult. A park az 1970-es pusztító árvíz idején újabb megpróbáltatásokon ment keresztül, majd 1984-ben kezdtek hozzá a rekonstrukcióhoz.

E gyönyörű platán mindennek ellenére megmaradt, s az Öreg Hölgy vastag ágai a település jelképe lett.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában