Helyi közélet

2018.10.11. 10:08

Mit tartalmaz a helyszínelők táskája? – avagy „Dönts jól, jövőd a tét!”, immár tizenkilencedszer

Nyíregyháza - Csütörtökön 10 órakor a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjainak előadása nyitotta meg a 19. „Dönts jól, jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást Nyíregyházán, a Continental Arénában.

Nyíregyháza - Csütörtökön 10 órakor a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjainak előadása nyitotta meg a 19. „Dönts jól, jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást Nyíregyházán, a Continental Arénában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal évről évre népszerűbb rendezvényének célja a kezdetek óta változatlan: bemutatni a megyénkben élő pályaválasztók és pályamódosítók előtt álló lehetőségeket, támpontokat adni a továbbtanulást meghatározó döntéshez.

Ismerd meg, próbáld ki!

Az ingyenesen látogatható rendezvényen közel 80 kiállító (közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók, partner szervezetek) ad átfogó képet a megye iskolarendszerű képzési lehetőségeiről, az intézményekben megvalósuló képzési programokról, a lehetséges továbbtanulási irányokról, a gyakorlati szakképző helyekről, továbbá a munkaerő-piaci igényekről és lehetőségekről.

A kiállító iskolák a munkafolyamatok gyakorlati bemutatása, a munkaeszközök megismertetése, kipróbálása révén igyekeznek tájékoztatni a látogatókat az egyes szakmák, különös tekintettel a hiányszakmák főbb jellemzőiről, valamint az elsajátításukhoz szükséges készségekről, képességekről.

Az álláskeresőket is segítik

A kiállítás nemcsak az általános iskolás korosztály pályaválasztását segíti, hanem azokat az álláskeresőket is, akik semmiféle szakképzettséggel nem rendelkeznek, vagy szakmájuk jelenleg nem piacképes, és ezért szükségük van új, keresettebb szaktudásra. Számos érdekes bemutatót is láthatnak majd az érdeklődők, többek kipróbálhatnak vadászgép szimulátort, lézerlövészetet, megnézhetik mit tartalmaz a helyszínelők táskája, vagy éppen azt, hogyan készül egy tetőszerkezet.

Százötven adag étel

Volt sütnivalójuk a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola képviselőinek: ínycsiklandozó, frissen sült hurkával, kolbásszal és sajtos pogácsával édesgették magukhoz az érdeklődőket csütörtökön Nyíregyházán, a Continental Aréna területén megrendezett kétnapos 19. „Dönts jól, jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítás első napján.

– Százötven adag ételt sütöttünk a magyar kemencében, ráirányítva a figyelmet az iskolánkban tanulható szakmák értékére és szépségére – fogalmazott Kozák Attila Norbert szakoktató. Mint mondta: a pék szakma például évek óta a hiányszakmák egyike, anyagilag egyre megbecsültebb, és a gépesítéseknek köszönhetően már jóval könnyebben végezhető. A diákjaink három tanműhelyben és egy tanboltban bizonyíthatják szakmai rátermettségüket – tette hozzá a szakoktató.

Megyénk egyik leglátogatottabb rendezvénye

– A pályaválasztás életünk első komoly döntése, amely évekre meghatározza a sorsunkat. A megalapozott döntés felesleges kudarcoktól kímélheti meg az embert, sőt, sikeressé és boldoggá teheti, körültekintően kell tehát megválasztani azt az irányt, amely a sikeres jövőnk, megélhetésünk záloga. Mindehhez azonban naprakész információkkal kell rendelkezni, ismerni kell az egyes szakmákat, a munkaerő-piaci viszonyokat, a képzési és álláslehetőségeket, a munkaadók elvárásait. Ebben, a fiatalok megalapozott pályaválasztási döntésében ad segítséget az idei, 19. alkalommal megszervezett „Dönts jól, jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítás, ahol két napon át személyesen szerezhetünk élményeket, tapasztalatokat egy-egy szakmáról – emelte ki megnyitó beszédében Román István kormánymegbízott, a rendezvényt szervező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője. Hozzátette: a kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít a pályakezdő fiatalok munkaerő-piaci helyzetének értékelésére, javítására, elhelyezkedési és továbbképzési lehetőségeire, ezzel is segítve a sikeres pályaválasztásukat.

Helyszínelők az arénában

Hogy mit tartalmaz a helyszínelők táskája, és mennyi köze van a véres valósághoz a tévében látott népszerű helyszínelő-sorozatoknak, azt már a zsúfolásig telt Arénában, a  rendőr-főkapitányság színpad melletti standjánál tudhatták meg az általános és középiskolások, számos egyéb, bűn- és baleset-megelőzési kisokossal, valamint a rendészeti szakmát népszerűsítő kiadványokkal a kezükben.

Csizmadia Lili, a Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma rendészeti szakos végzőse tekintélyt parancsoló egyenruhában sétálgatott a standoknál, amikor megszólítottuk. – Tíz társammal együtt hamarosan önvédelmi bemutatót tartunk a színpadon – árulta el. – Könnyen megtanulható, egyszerű fogásokról van szó, amit mindenkinek érdemes lenne elsajátítania, függetlenül attól, milyen pályára készül, hiszen az ördög nem alszik... – érvelt az önvédelmi ismeretek fontossága mellett Lili, aki azt is elárulta: Miskolcra készül, a rendészeti szakgimnáziumban akar továbbtanulni, nyomozó szeretne lenni.

Csapj bele!

„Az iskolánkban egy csapat vagyunk, tiszteljük egymást, tanulunk egymás hibáiból, törekszünk a legjobbra, és örülünk egymás sikerének” – hirdette magáról a vendégeinek nem csak megnyerő szavakkal, hanem finom falatokkal és fontos információkkal is kedveskedő nagykállói Kállay Rudolf szakközépiskola, amely november 15-én nyílt tanítási napon is bizonyítani kívánja szavai igazát.

„Csapj bele!” Erre már a megyénk 91 településén szolgáltató Nyírségvíz Zrt. buzdította a vizes szakma felé kacsintgatókat, továbbtanulásra sarkallva az álláskeresőket is. – Vízre mindig szükség lesz, így olyan szakemberekre is, akik tudásukkal, munkájukkal hozzájárulnak a megfelelő minőségű ivóvíz biztosításához és a hatékony szennyvíztisztításhoz – utalt a víziközmű szektor piacképes képzéseire, a szakmai utánpótlás-nevelés fontosságára Matyasovszkiné Buri Adrienn, a szolgáltató kommunikációs referense, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal minden évben nagy látogatottságnak örvendő rendezvényén.

Új idők szava

– Dinamikusan változó világban élünk, amellyel lépést kell tartani, s döntések sorozatát kell felelősen meghoznunk, legyünk pályaválasztás előtt álló diákok, vagy éppen munkaadók, munkavállalók – világított rá a jövőnket befolyásoló helyes útválasztás fontosságára Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, hozzátéve: a mintegy 80 kiállítót felvonultató és több ezer érdeklődőt vonzó pályaválasztási kiállításon mindenki naprakész információkat kaphat az őt érdeklő szakmákról, lehetőségekről.

Dömötör Csaba, a Szakképzési Főosztály vezetője beszédében arra világított rá, hogy 15-20 év múlva olyan szakmák jelennek majd meg a piacon, amelyeket ma még nem ismerünk. Az új idők szavára csak egy rugalmas alapokon nyugvó, az igényekre gyorsan és jól reagáló, komplex képzési struktúra képes hatékonyan válaszolni, amelyben nagy hangsúlyt kapnak az alapkompetenciák, a naprakész, gyakorlatorientált tartalmi szakképzés.

– A pályaorientáció az első fontos állomása egy egész életen át tartó tanulási folyamatnak. Aki szakmát tanul, egyben életcélt, hivatást választ magának, aki pedig a hiányszakmákból válogat, akár 50 ezer forintos ösztöndíjjal is gazdagodhat. Ma már többre megy a fiatal egy jó szakképesítéssel, mint egy gimnáziumi érettségivel.

– Amióta (3 éve) a második szakképesítés megszerzése is ingyenessé vált, jelentősen emelkedett a jelentkezők száma. A szakiskolák célja tehát nem lehet más, mint olyan tudással, kompetenciákkal felruházni a tanulókat, amely versenyképessé teszi őket a munkaerőpiacon – fejtette ki a főosztályvezető, majd egy Jókai Anna idézettel zárta beszédét, mely szerint:

„A tudás hatalom, bármilyen elcsépeltnek, sőt karikírozhatónak látszik ez a mondás. Nem, ne ringassuk magunkat ábrándokba: a tudás által az ember nem valamiféle külső, látványos hatalom birtokosa lesz, igaz, aki tudja a dolgok lényegét, erre nem is pályázik - hanem egyszerűen csak meg tudja hosszabbítani saját határait, a lényét képes kiterjeszteni, akár kozmikus méretekre. Minél többet tud, annál kevésbé lesz idegen a világban és annál kevésbé tudja a világ átejteni.”

Orvos szeretne lenni

Nagy Dorina, a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola végzőse hosszasan elidőzött csütörtök délelőtt a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium standjánál, nem véletlenül, hiszen ebben az intézményben, természettudományi vonalon szeretné folytatni ősztől a tanulmányait. – Gyermekkori álmom, hogy orvos legyek, s ezt valóra is fogom váltani – mondta céltudatosan, hozzátéve: kitűnő angol nyelvtudásának hála, nem kizárt, hogy az egyetemi évek után inkább külföldön keres majd állást.

A Jánkmajtisi Móricz Zsigmond Általános Iskola végzőse, Baranyi Boglárka sem bánta meg, hogy ellátogatott osztálytársaival a nyíregyházi pályaválasztási kiállításra. – A fehérgyarmati Deák-gimiben szeretnék továbbtanulni, mert jó hírű suli, és közel van a lakóhelyemhez. A célom, hogy német nyelvtanár legyek. Igyekszem jól dönteni, hiszen a jövőm a tét – utalt a rendezvény jelmondatára a jánkmajtisi diáklány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában