Helyi közélet

2018.11.20. 12:51

"A síromat ásom féktelen szenvedélyemmel: a dohányzással"

Nyíregyháza - A leszokás első lépésének szánják a szakemberek a „Ne gyújts rá világnapot”.

Nyíregyháza - A leszokás első lépésének szánják a szakemberek a „Ne gyújts rá világnapot”.

Naponta két doboz kevés volt, olyannyira, hogy amikor éjszaka felébredtem (soha nem voltam jó alvó), kimentem az erkélyre és rágyújtottam. Egy jó nagy arculcsapás kellett hozzá, hogy belássam, a síromat ásom féktelen szenvedélyemmel: a dohányzással.

Marosi Tibor negyven éves elmúlt, az első szál cigarettát tizenhárom évesen szívta el a haverokkal az iskola mosdójában, a szivárgó füstfelhő miatt azon nyomban lebuktak, s így a nagyfiús, vagány viselkedés az utcára szorult, de ami a legnagyobb baj, hogy több mint 20 évig meg is maradt – mesélte.

– Az ember észre sem veszi, ahogyan belopakodik az életébe a szokás, ami nélkül, úgy érzi, nem tud létezni, s ha szenvedélyét környezete vagy életformája is táplálja, akkor szinte lehetetlen elmenekülnie a sóvárgás fogságából. Stresszes típusú ember vagyok, a cigi feszültségoldásra kellett. Számtalan próbálkozás hiábavaló és sikertelen volt, emlékszem a legelső volt a legnagyobb kudarc: két héttől nem tartott tovább a füstmentes napok száma, aztán három hónapig, majd tizen­nyolc hónapig bírtam füstölnivaló nélkül, de akkoriban váltam el a felségemtől, ami igen megviselt, hát ismét pöfékelni kezdtem. Hol a stresszes munkával, hol a magánéletemmel mentettem fel magam a felelősség alól, mígnem édesapám tüdőrákja stoptáblát tartott elém, az apám masszív dohányos volt.

Elhatározás és akarat kérdése

– A leszokás motiváció nélkül nem működik, van, hogy a társult betegségektől való félelem és elrettenés megállítja a szenvedélybeteget, ám az a tapasztalatunk, hogy a dohányosok egyáltalán nem gondolnak bele saját egészségromlásukba – mondta el dr. Kerényi Ildikó tüdőgyógyász főorvos, s hozzátette: a „Ne gyújts rá” világnapot azért is szorgalmazzák, hogy legalább egy ideig minél kevesebben szívják a mérget, s talán ráébrednek a dohányosok, hogy megérné a leszokással járó kínszenvedés, hogy elejét vegyék a komolyabb megbetegedéseknek.

A dohányzás a tüdőrák okozta halálozások majdnem 90 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért okolható, s sajnos az idült gyulladásos légúti beteg 80-85 százaléka is fújja a füstöt, hiába „fuldoklik.”

Elkerülő mechanizmusok

– Saját praxisomban már annak is örülök, ha havonta egy-két embert rá tudok beszélni, és nekifut a terápiának. Nyíregyházán a megyei tüdőgondozóban elérhetőek az egyéni és csoportos leszokást támogató programok, a hat alkalmas találkozások arra valók, hogy átsegítsék a lelki és fizikális megvonásból adódó kezdeti nehézségeken a pácienst. – A csoportos terápiák előnye, hogy – mint más addikciónál is – segíthetnek egymásnak a résztvevők, megtaníthatják, azokat az elkerülő mechanizmusokat, amivel át lehet jutni a „krízis fázisokon”, ugyanis az első nagy lépés – a döntés – után a megtartóztatás időszaka hasonlóképpen számít. Ahogyan az alkoholnál egy koccintás is lehet veszélyforrás az alkoholfüggőnek, úgy egy éles stresszhelyzetben újra a doboz után nyúlhatnak itt is. A nikotin utáni vágyat a speciális szerek, tapaszok enyhítik, s többen az alternatív terápiákban is bíznak, a hangsúly mégis inkább az elhatározáson van! – ismételte dr. Kerényi Ildikó.

Tisztul a tüdő, könnyül a légzés

A szakembertől megtudtuk, hogy tíz évvel tovább élhetnének a dohányosok, ha időben letennék a cigarettát. Az elszántabbak, ha abbahagyják, a kedvező hatások nem maradnak el. Húsz perc múlva a vérnyomás és pulzus visszatér a normális szintre, napok elteltével a hirtelen szívhalál kockázata lecsökken, míg 3 hónap után a tüdő teljesít­ménye 30 százalékkal javul; aki 35 éves kora előtt leszokik, annál a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye olyan, mintha soha nem dohányzott volna. S jó hír, hogy azok szervezete is meghálálja a törődést, akik 30–40 évig dohányoztak, ­tehát: leszokni sohasem késő!

Nehéz lemondani róla

– A dohányzás és a füstártalom csökkentésére tett intézkedések a közelmúltban abból indultak ki, hogy Nyugat-Európában jelentős eredményeket értek el a nem dohányzók védelmében, valamint csökkent a dohányzók száma is. Ebből a szempontból a kamaszkor igencsak vízválasztó; nem ritka, hogy tíz éves kor környékén gyújtják meg az első szál cigit, a 18-30 évesek közel 40 százaléka szívja rendszeresen, ezért a felvilágosítást fókuszban kell tartani – mondta el dr. Kerényi Ildikó.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában