Helyi közélet

2018.11.28. 14:49

Hogy az örömben ne legyen üröm...

Nyíregyháza - Az adventi forgatag zsúfoltsága kedvez az élelmes zsebtolvajoknak.

Nyíregyháza - Az adventi forgatag zsúfoltsága kedvez az élelmes zsebtolvajoknak.

Szombaton megkezdődik advent időszaka, kinyitják kapujukat az adventi forgatagok. Karácsony ünnepéhez közeledve mind nagyobb forgalomra kell számítani a belvárosok mellett a piacokon és a bevásárlóközpontokban is. Ahol az év többi napjához képest jóval nagyobb a forgalom, ott egyrészt óvatosabban kell a gépjárművezetőknek közlekedniük, másrészt pedig megnövekedhet a tolvajok száma. A karácsonyi bevásárlással kapcsolatos veszélyekre hívták fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán tartottak Nyíregyházán a Kossuth téren, ahol még javában tartottak az adventi vásár előkészületei.

Erdős Zoltán r. alezredes, a megyei közrendvédelmi osztály vezetője azt emelte ki, hogy a megnövekedett forgalom miatt fokozott járőrszolgálatot lát el a rendőrség a Kossuth téren, a bevásárlóközpontokban, a vasútállomáson és autóbusz-pályaudvaron, továbbá a postahivatalok környékén. Ebben a közrendvédelmi munkában a járőröző rendőröknek segítenek a polgárőrök és a közterület-felügyelők is.

Mindenkit hazavárnak, éppen ezért nagyon fontos a közlekedési szabályok betartása megnövekedett forgalom esetén is. A balesetek megelőzéséről Matyi István r. alezredes, a megyei közlekedésrendészeti osztály vezetője mondta el gondolatait. Kitért arra, hogy az ünnepi hangulatban is segítőkészek és együttműködőek lesznek a rendőrök, de a szabálytalanságokat nem tűrik, kövessék el azokat akár gyalogosok, akár gépjárművezetők. Az ellenőrzések során az ünnepi időszakban is nagy figyelmet fordítanak a gyorshajtásra és a tilosban való közlekedésre.

Több praktikus tanácsra szeretné felhívni az emberek figyelmét dr. Kovács Attila, a megyei bűnmegelőzési osztály vezetője. Mivel a zsúfolt helyeken megnövekszik a zsebtolvajok száma, fokozottabban kell vigyáznunk értékeinkre. A szakember javaslata szerint kevés készpénzt vigyünk magunkkal, inkább bankkártyával fizessünk, arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a pin kódot ne őrizzük a kártya mellett. Mobiltelefont, pénztárcát ne tegyünk farzsebbe, mert onnan könnyen kiemelhetik, s a tettes a tömegben gyorsan eltűnik. Ha parkolni szeretnénk, kivilágított helyen hagyjuk a gépjárművet, az ablakokat tekerjük fel. Értéktárgyakat ne hagyjunk az autóban látható helyen. Ha valakit kár ér, hívja azonnal a 112-es telefonszámot vagy szóljon a közelben lévő rendőröknek. Dr. Kovács Attila utalt arra is, hogy a közösségi oldalakon ne posztolgassuk, hogy hová és mikor utazik el a család, mert az üresen álló lakás csábítóan hívogatja a betörőt. Ha az interneten rendelünk valamilyen terméket, utánvéttel fizessük ki, az átvételkor pedig győződjünk meg arról, valóban a kívánt terméket kaptuk-e meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában