Helyi közélet

2018.11.21. 15:43

Papírlapokon a mai zsidó emlékek

Nyíregyháza - A könyvet túrázóknak ajánlják, de mások számára is információkban gazdag olvasmány.

Nyíregyháza - A könyvet túrázóknak ajánlják, de mások számára is információkban gazdag olvasmány.

Hiánypótló mű jelent meg két fiatal tollából a közelmúltban. Már maga a cím elárulja, miért olyan különleges a kiadvány: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zsidó emlékek nyomában – két keréken. Mint az alcímből kiderül, a szerzők túrázóknak ajánlják ezt a könyvet, csakhogy azok is érdeklődve olvasgathatják, akik otthon a fotelben ülve kíváncsiak arra, napjainkban milyen látható nyomai vannak a megyénkben a zsidóságnak.

Mint az előszóban az egyik szerző, Mózes Krisztián elárulja, egy kerékpáros útikönyv-sorozatnak ez már a harmadik része, előtte jelent meg hasonló kiadvány Burgenlandról és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről is.

Kirándulás és történelem

,,Számtalan kisebb-nagyobb zsidó emlék szegélyezi majd utunkat, változatos állagú temetőket, zsinagógákat, mik­véket (rituális fürdők, a szerk. megj.) is találhatunk. A könyv történeti része pedig segít abban, hogy a ma már csak nyomokban fellelhető emlékek, kulisszák köré el tudjuk képzelni a hajdan volt nyüzsgő életet. A biciklitúrák tervezésénél az elsődleges szempontunk az volt, hogy a legfontosabb zsidók lakta kisvárosokat, falvakat érintsük, felfűzzük a megye nevezetességeit, s eközben mindenki által teljesíthető és élvezhető biciklitúrákat ajánlhassunk” – olvasható többek között az előszóban.

Az utószó megírását a másik szerző, Cseh Viktor vállalta magára. A záró gondolatait a következőképpen fogalmazta meg: ,,Remélem, hogy sikerült közelebb hoznom a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zsidók mindennapjait, sikereit, tragédiáját – egy szóval: az életüket; így talán a bicikliző nem úgy fog elkarikázni egyik helyről a másikra, hogy megnézett egy-egy temetőt vagy (romos) zsinagógát, hanem úgy áll tovább, hogy életképeket idézett fel, hogy valaha itt, a kicsiny szatócsbolt pultja mögött Grünbaum Hani állt, ott meg Scwarcz Menyhárt női szabónál varratták a sábeszi vagy vasárnapi ünnepi ruhát az asszonyok és lányok…”

Egyéb látnivalók is

A megyénk településeit érintő kiadványra Somos Péter nyíregyházi újságíró hívta fel a figyelmünket, aki tanácsadóként és több fénykép készítőjeként is segítette a könyv megszületését.

– A könyv nagy értékét abban látom, hogy nem kimondottan a zsidó emlékeket helyezi a középpontba, hanem megemlíti egy-egy település történetét és egyéb látnivalóit is. Máriapócsnál például kitérnek a csodatévő szentkép történetére, Dombrádnál pedig szó van a Nyírvidéki Kisvasútról is. A legfrissebb dolgok is szerepelnek a könyvben, a kiadvány megemlíti többek között, hogy 2017-es önkormányzati döntés alapján közteret neveztek el dr. Bernstein Béla főrabbiról Nyíregyházán – magyarázta szerkesztőségünk vendégeként Somos Péter, aki még hozzátette: – A könyv megyei bemutatója december 9-én lesz a kisvárdai zsinagógában.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában