Helyi közélet

2018.11.28. 16:07

Sényő legújabb büszkesége

Sényő - Az idősek nappali ellátását teszi komfortosabbá az átadott épület.

Sényő - Az idősek nappali ellátását teszi komfortosabbá az átadott épület.

Országos viszonylatban a Sényő név hallatán leginkább az villan be először, hogy a községnek hajdanán volt egy NB II.-es futballcsapata. Manapság is a labdarúgás miatt fókuszálnak a településre, ugyanis hamarosan a Ferencvárost látják vendégül a Magyar Kupában. A focilázban égő helység eközben egy újabb impozáns létesítménnyel gazdagodott, ami az idősek nappali ellátását teszi lehetővé.

Kötelező feladat

Az idősek nappali ellátása minden 3 ezer főt meghaladó településen az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladata. Noha Sényő lakosságszáma nem éri el az 1500-at, már több mint 20 éves múltja van az intézményesült formájú idősellátásnak.

Feloldandó egyedüllét

– Intézményünk 1997-ben alakult, étkeztetést, házi segítségnyújtást biztosított, és az idősek klubja is ekkor kezdte bontogatni szárnyait. A szociális ellátórendszert 3 főállású dolgozó képviselte – idézte fel a kezdeteket Vass Istvánné, a Nyírtura-Sényő Szociális Szolgáltató Központ vezetője. Hozzátette: korábban az ellátórendszer az időseket ért veszteségek köré orientálódott, napjainkban viszont már alapvető cél a meglévő képességek megtartása, a szunnyadó képességek előhívása. Az idősek nappali ellátása által nyújtott szolgáltatások pótolhatják a hiányzó családi gondoskodást, a harmonikus életvitel megteremtésének lehetőségét. Feloldják az egyedüllétet, megszüntetik a tétlenséggel járó káros hatásokat, kiküszöbölik a feleslegesség érzését, segítséget nyújtanak krízishelyzetek megelőzésében, a fizikális és mentális egészség megtartásában.

– Az ellátórendszerünk életében jelentős lépés volt a 10 férőhelyes idősek otthonának a beindítása 2004-ben. Még abban az évben bővültek az alapszolgáltatások, a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő szolgálat is helyet kapott a kibővített intézményben. Akkoriban már 15 közalkalmazottal folytattuk a segítő tevékenységünket. Tizenkét éve újabb pályázati lehetőséggel éltünk, és rá egy évre 30 férőhelyre bővült az idősek otthona. Alapszolgáltatásunkat jelzőrendszeres házi segítségnyújtással, adósságkezelési szolgáltatással, támogató szolgálattal egészítettük ki. Jelenleg pedig ott tartunk, hogy 30 fős idősek otthonát, 50 fős idősek klubját működtetünk, a dolgozóink létszáma pedig 32.

A sényői önkormányzat képviselő-testülete, idősbarát polgármesterének, Pehely Zoltánnak a támogatásával 2016-ban pályázott a nappali ellátásunk fejlesztésére, ami mellé állt dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője is.

Újabb küldetés

– Mostanra készült el a közel négyszáz négyzetméter alapterületű épület, melyben a klubtagoknak és az ott dolgozóknak is újabb küldetésük lesz: élettel, tartalommal megtölteni a hatalmas közösségi teret. Állunk a kihívás elébe. Mindennapi munkánk során törekszünk a boldog, békés öregkor megteremtésére. Az intézményben dolgozó kollégákkal az a célunk, hogy megőrizzük a múlt értékeit, legyünk nyitottak a változásokra, és fogadjuk be az új szakmai elképzeléseket.

Egyre több az idős ember

– Az emberi átlagéletkor meghosszabbodásával egyre több az idős ember, és sok kihívással néz szembe az időseket ellátó szociális ellátórendszer. A mai kor nyugdíjasai kevesebb gyerekszámú családból származnak, kevesebb a testvér, a rokon, a családi támogatórendszer egyre kevesebb családtagra korlátozódik. A családok kevésbé tudják betölteni a természetes védőháló szerepét, és ez a tény az intézményesült ellátások szerepét, funkciójának növekedését eredményezi – fejtegette

Vass Istvánné, a Nyírtura-Sényő Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában