Helyi közélet

2018.11.24. 13:32

Vendég kórusokkal ünnepeltek

Újfehértó - Az újfehértói hangverseny tetőpontját az énekkarok közös éneklése jelentette.

Újfehértó - Az újfehértói hangverseny tetőpontját az énekkarok közös éneklése jelentette.

A megalapításának tízéves jubileumát ünnepelte a napokban Újfehértón a Magyarok Nagyasszonya Templom felnőtt kórusa. Ebből az alkalomból ünnepi hangversenyt rendeztek, amelyre a megye különböző településeiről érkeztek énekkarok.

Gazdag repertoár

Fellépett a nyírbátori Tinódi Vegyeskar, a nyíregyházi Bárdos Lajos Kórus, a baktalórántházi Cantate Vegyeskar, valamint három újfehértói együttes: a Körkép Városi Vegyeskar, a Magyarok Nagyasszonya Templom felnőtt kórusa, az ifjúsági énekkar. A kórusok sikerét, a szép éneklést Szent Cecília, a zene védőszentje segítette, akinek neve ismert a zenét művelők körében.

Az énekegyüttesek az egyházi kórusmuzsika gazdag repertoárját vonultatták fel előadásaikban. A hangverseny tetőpontját a közös éneklés jelentette, szárnyalt a zene és a muzsika, betöltötte az egész templomteret. Mindezt megkoronázta a hangversenyt követő hálaadó szentmise, amelyet Juhász Imre újfehértói plébános–kanonok atya mutatott be Varga Lóránt káplán atya segédletével. A szertartáson a kórusok is közreműködtek a mise egyes tételeinek éneklésében, ezzel is még ünnepélyesebbé varázsolták a szent liturgiát.

Felbecsülhetetlen érték

A szent zene jelentőségéről egyébként a II. Vatikáni Zsinat dokumentuma fogalmaz meg tételeket, kiemeli a zene szolgáló szerepét a liturgiában. Az egyetemes egyház zenei hagyománya felbecsülhetetlen értékű kincs.

A római pápák, élükön Szent X. Pius pápával is hangoztatták, nyomatékkal mutattak rá a szent zene szolgáló szerepére. Szent Ágoston például azt mondta: „Aki szent zenét énekel, kétszeresen imádkozik.” A kórustalálkozón részt vett együttesek évek, évtizedek óta szolgálják a szent zenét a templomokban.

Az este hivatalos részét már kötetlenebb együttlét követte, a lelki, szellemi táplálék után testi táplálékról is gondoskodtak a kedves házigazdák, és a vidám köszöntéseket követően beszélgetésekre, barátkozásokra is lehetőség nyílt.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában