Helyi közélet

2018.12.09. 15:43

A használt tű veszélyes hulladék, ne dobjuk ki!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kórházakban és a háziorvosoknál gyűjtik össze a használt injekciós fecskendőket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kórházakban és a háziorvosoknál gyűjtik össze a használt injekciós fecskendőket.

Hol gyűjtik, és hol nem? – tette fel nemrég a kérdést egy olvasónk, ugyanis azzal tisztában volt, hogy a használt fecskendőket nem lehet a háztartási szemétbe dobni, de azzal nem, hogy hol lehet leadni az egészségügyi veszélyes hulladékot.

Gyűjtőpontokra lehet vinni

Tavaly két jogszabály is megjelent ezek gyűjtésére vonatkozóan amelyben előírják, hogy a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak, a rendelőintézeteknek, kórházaknak kell kialakítaniuk azt a rendszert, amely korszerűen kezeli a lakosságnál képződő feleslegessé vált injekciós tűket, fecskendőket, infúziós szerelékeket.

– A lejárt szavatosságú gyógyszereket kötelező a gyógyszertárakban visszavenni, de nem kötelező a használt injekciós tűket, amelynek tárolására szigorú szabályok vonatkoznak – nyilatkozta lapunknak Nagy Zsombor nyíregyházi gyógyszerész. Elmondta, az egyik kritérium, hogy a személyzet közreműködése nélkül is használni lehessen a tárolóedényt, a fertőzésveszély miatt pedig fokozottan kell figyelni a dobozon lévő nyílás kialakítására, hogy még véletlenül se szúrja meg magát senki a használt injekciós tűvel.

Megtudtuk azt is, hogy nemcsak a begyűjtés, de a megsemmisítés is szigorú szabályokhoz kötött, ezért is korlátozta a törvény a gyűjtőpontok helyét és számát, még akkor is, ha így a korábbitól jóval kevesebb helyen lehet leadni az egyszer használatos eszközöket.

Pontos megyei adat nem ismert, de az óvatos becslések szerint is több ezeren vannak, akik rendszeresen vagy időlegesen használnak otthon receptre felírt, fecskendővel beadandó orvosságokat, például inzulint, véralvadásgátlót (ez utóbbit bizonyos műtétek után). És még többen, akik rendszeresen ellenőrzik a vércukorszintjüket, amihez apró tűt, úgynevezett vérvételi lándzsát használnak, ezért sem mindegy hová kerül, s halmozódik fel az egészségügyi szemét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában