Helyi közélet

2018.12.28. 10:51

A népzene hiteles közvetítője

Nyíregyháza - Fő hangszere a citera, amelynek különleges darabjait gyűjti.

Nyíregyháza - Fő hangszere a citera, amelynek különleges darabjait gyűjti.

– Bár a Csongrád megyei Kiskundorozsmáról származik, mára Nyíregyháza jellegzetes alakjává vált – jegyezte meg Tamás Attila Hajdú Ágotáról, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola népzenetanáráról, akit a napokban Bencs Lászó-emléklappal tüntettek ki. Az intézményvezető hozzátette: sokak Ágota nénijét gyakran látni a városban, ahogy nagy hátizsákkal, szatyrokkal a kezében rohan egyik helyről a másikra, zenebölcsiből az ovisokhoz, majd a zeneiskolába, de Nyíregyháza kulturális életének is színes egyénisége.

Rengeteg gyereket varázsolt már el népi hangszereivel, sípjával, dalocskáival, és a hozzájuk kapcsolódó kézműves játékokkal. Mára felnőtt egy generáció, akinek még zenebölcsiben énekelte a „Sárgarépa ez a busz” című dalt. Közülük többen léptek zenei pályára, tanultak tovább zenei felsőoktatási intézményekben. A zenebölcsis, zeneovis foglalkozásokon olyan légkört teremt, amely magával ragadja a gyerekeket, akik szinte számolják a napokat a következő találkozóig.

A hangjegyek birodalma

Játékos formában tanítja a ­fiszeket és giszeket úgy, hogy a kicsik észre se veszik, hogy kottázni tanulnak. Mire iskolába kerülnek, magabiztosan igazodnak el a hangjegyek csodás birodalmában és szinte egytől-egyig jelentkeznek valamilyen hangszeres képzésre. Fő hangszere a citera, amelynek különleges darabjait gyűjti. Tanítványaival rendszeresen részt vesz nívós népzenei versenyeken, lelkesen készíti fel növendékeit pályázatokra, megmérettetésekre, ahol mindig szép eredményeket érnek el. Munkájában szigorú, következetes, és úgy ért a gyerekek, a kamaszok nyelvén, ahogyan csak kevesen.

A Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában folyamatos utánpótlást biztosít az általa vezetett Kakaóbérlet hangversenysorozat, mely a referenciaintézmény egyik „jó gyakorlata” között szerepel. Emellett kiváló tehetséggondozó projekteket készít az iskolának, hiteles közvetítője a népzenei hagyományoknak, rendszeres fellépője a megye és a város kulturális rendezvényeinek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában