Helyi közélet

2018.12.29. 16:14

Keleten és nyugaton is énekelnek

Nyíregyháza - A hamarosan beköszönő új évben is sok fellépés vár a Cantemus énekkaraira.

Nyíregyháza - A hamarosan beköszönő új évben is sok fellépés vár a Cantemus énekkaraira.

Rendhagyó módon a Continental Arénában rendezte meg a 2018-as karácsonyi koncertjét a napokban a Nyíregyházi Cantemus Kórus. A nagy sikerű hangverseny egyben az év utolsó fellépése is volt a Cantemus kórusok számára, ezért a rendezvény után arra kértük Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, a kórusintézmény igazgatóját, hogy értékelje és összegezze a 2018-as esztendő munkáját.

Ezt a csodát mi szívesen visszük el mindenhová." Szabó Dénes

Euforikus boldogságban

– Mindig azt gondoljuk, hogy a következő év nem lesz nehezebb, mint az előző volt. Nem jó a szó, hogy nehezebb, úgy helyes inkább fogalmazni, nem lesz több élmény. Az idei esztendő szerintem a ko­rábbiakhoz képest boldogabb, élménydúsabb esztendő volt. Nagyon nehéz lenne felsorolni, hogy mi minden történt ebben az esztendőben. Most, az utolsó koncert után sokan euforikus boldogságban vagyunk, megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. A Cantemus Kórus ebben az esztendőben a nagyvilágban, a fővárosban és Nyír­egyházán is bizonyította, hogy van itt valami különlegesen nagy dolog, ami a Kodály-módszernek köszönhető – magyarázta Szabó Dénes karnagy.

Sokfelé osztották

– Kívánom, hogy sok magyarországi város, sok település értse meg, kellenek az ilyen iskolák, mint Nyíregyházán a Kodály Zoltán Általános ­Iskola. Úgy gondolom, ma este a több mint négyszáz fellépő bizonyította, hogy boldogan és jól meg lehet csinálni egy ilyen énekzenei programot. A boldogságot és az örömet sokfelé osztottuk, s ezért ma több ezren éreztük úgy, hogy valami magasabb rendűvel találkoztunk. Mi a karácsonyt most így köszöntöttük. Kevés időnk volt arra, hogy saját magunkra gondoljunk, ennek ellenére lehet, hogy boldogabbak vagyunk azoknál, akik mindig csak saját magukra gondolnak. Ebben az évben szerte a nagyvilágban bizonyította a Cantemus, van itt valami nagy kincs, s akár Japánban, akár Dél-Koreában, Párizsban vagy Bécsben, vagy akár ­Lengyelországban lépett fel, mindenhol hirdette ennek a gondolatnak a magasrendűségét. Szeretném, ha a jövőben ez így folytatódna. A következő esztendőben is számos feladatunk van már. Egyrészt mi találtuk ki, másrészt nekünk találták ki. A nagyvilág ma már kíváncsi a nyíregyházi csodára, s ezt a csodát mi szívesen visszük el mindenhová.

A kívülállók nem tudják, de ebben az évben a Cantemus kórusintézményen belül volt egy szervezeti átalakulás is, amelynek célja, hogy legyen egy profi énekkar is Nyíregyházán.

Évről évre többen

– 2004-ben Csabai Lászlóné polgármester vezetésével a képviselő-testület úgy gondolta, hogy az addigi kórustörténet olyan érték, amelyre Nyíregyházának büszkének kell lennie. Nem volt könnyű döntés, az önkormányzat 7 fővel megalakította a Nyíregyházi Cantemus Kórust. Hét ember nem egy kórus, de az idők folyamán, ahogyan azt terveztük, a létszám folya­matosan bővült. Ma már húszan vagyunk, a terveink szerint jövőre huszonöten leszünk, azután harmincan, majd negyvenen. Azt hiszem, ez a terv hosszú távon biztosítja Nyíregyházának azt a rangot, hogy lassan Magyarország egyik kulturális fővárosa lesz, de a kórusok szempontjából valójában a fővárossá válik. Bízom abban, hogy a mindenkori önkormányzat ezt egyre inkább átérzi, tudja és támogatni fogja, és ezért én bizakodóan nézek a jövőbe – tette hozzá a karnagy.

- MML -


Japán, Malajzia, Amerika

Említette karnagy úr, hogy már jövőre is számos feladat vár az együttesekre. Mondana néhány konkrétumot is?

– A gazdasági élet mindig naptári évben gondolkodik, míg a művészeti világ évadokban. Ez azt jelenti, hogy az egyik naptári évről a másikra lép át, s ezt a kettőt összeegyeztetni nem könnyű. De kétségtelen, hogy nekünk már most, 2018-ban számos elkötelezettségünk van 2019-re. A vegyeskar Japánba készül, a Cantemus kórus a Fülöp-szigetekre és Malajziába. Van meghívásunk Itália földjére, Lengyelországba, Hamburg­ba, Párizsba, továbbá New Yorkba, a Carnegie Hallba is van felkérésünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában