Helyi közélet

2018.12.21. 08:39

Kipihenten és bulizva köszöntik az új évet

Nyíregyháza - Egyre népszerűbb családi utazást, pihenést adni és kapni ajándékba.

Nyíregyháza - Egyre népszerűbb családi utazást, pihenést adni és kapni ajándékba.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint az idén rekordot dönthet a szállodai ajándékutalványok értékesítése, ugyanis egyre többen örülnek annak, ha „pihenést” kapnak ajándékba. Az év utolsó napjai a családdal és a barátokkal együtt eltöltött élményteli időszak, sokan ilyenkorra időzítik az év végi szabadságokat, a közös családi utazást, mondván: a szeretteinkkel töltött barangolás és kikapcsolódás még emlékezetesebbé teszi az ünnepeket. Decemberben a két ünnep közötti és a szilveszteri időszak a legforgalmasabb, az aktív és a családi programokra, valamint a színvonalas zenés évbúcsúztatókra egyaránt nagy a kereslet.

– Valóban egyre divatosabb a szállodai karácsonyozás, mivel sok háziasszony úgy gondolja, hogy ne csak arról szóljon számára az ünnep, hogy süt-főz, hanem neki is legyen kikapcsolódás a karácsony. Sokan teljes családdal kelnek útra, sőt, van úgy, hogy a nagyszülőket is viszik, és ott, a szállodában ajándékozzák meg egymást – tájékoztatta lapunkat Bicsérdy Rita. A Sky Travel utazási iroda vezetője szerint karácsonykor legtöbben egy belföldi wellness-szállodát választanak úti célul, szilveszterkor viszont inkább a külföldi utazások kerülnek előtérbe.

Hagyományos ételek

– A szállodákban különböző programokkal készülnek a gyermekeknek, de vannak külön a felnőttekre szabott kikapcsolódási lehetőségek, az ünnepek alatt végig a hagyományos ünnepi ételekből választhatnak a karácsonyi vendégek. Az természetesen szállodafüggő, hogy kinél mi a program és mi is pontosan az ünnepi menü – tette hozzá Bicsérdy Rita, majd elmondta: Hajdúszoboszló, Eger, Hévíz a legnépszerűbb belföldi célpontok. Itt a megyénkben nincs olyan szálláshely, mely az ünnepi időszakra specializálódott volna, így a megyéből azok, akik a karácsonyt inkább szállodában töltenék, a megyehatáron túl keresnek maguknak szállásadót.

A Sky Travel vezetője áttért a szilveszterre is, mert erre az időszakra is sokan foglaltak már rajtuk keresztül szállást.

– Az esztendő utolsó napjaiban inkább síelni mennek az emberek, ha már kimozdulnak otthonról. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ebben az időszakban elég magasak az árak és ezt idehaza kevesen engedhetik meg maguknak. Ebben az esetben viszont csak a vacsora és a hajnali ételkínálat az, ami jelzi, hogy szilveszter van. Persze a szálláshelyeken azért összejönnek az emberek és együtt búcsúztatják az óévet, és köszöntik az újat.

Inkább otthon

Asztalosné Éva állandó vendégköréből kevesen töltik a szeretet ünnepét egy wellness-szállodában. Mint azt a Nyírség Utazási Iroda vezetője lapunknak elmondta: a „törzsgárda” tagjai a karácsonyt szívesebben töltik otthon.

– Azt viszont hallom, tapasztalom, hogy egyre többen töltik szállodában az ünnepet, de ők inkább közvetlenül veszik fel a kapcsolatot a szállásadókkal, online foglalnak, sőt, az Erzsébet-utalványoknak is köszönhető, hogy évről évre népszerűbb a szállodai karácsonyozás, ám ismétlem, rajtunk keresztül nagyon kevesen választják az ünnep eltöltésének ezen formáját – fogalmazott Asztalosné Éva, majd hozzátette: a szilveszteri kiruccanások (akár busszal, akár repülővel) viszont keresettek, utóbbira már szeptemberben is voltak foglalásaik.

– Az utóbbi napokban is foglaltak rajtunk keresztül utakat Máltára, Ciprusra és Izraelbe. A buszos úti célok közül a legnépszerűbbek a csehországi, erdélyi, lengyelországi és ausztriai útjaink, ezek általában ötnapos és négyéjszakás kirándulások – tájékoztatta lapunkat a Nyírség Utazási Iroda vezetője.

Karácsony: minden perce kincset ér

– Tavaly utazást hozott a Mikulás ajándékba, az idén a két ünnep között megyünk el kirándulni a gyerekekkel.

A férjemmel megszállott túrázók vagyunk, imádunk mozogni és a gyerekeket is ebben a szellemben neveljük, mert hisszük, hogy a mozgás, az aktív kikapcsolódás helyreállítja a mindennapi rohanásban felborult lelki egyensúlyunkat – mondta el Jávorszkiné Tamási Katalin.

– Nehéz a választás a pilisi túrák közötti kínálatból, a szívem szerint valamelyik éjszakai túraútvonalat próbálnánk ki a családdal, de a kisebbik lányom még kicsi ehhez a kihíváshoz, így az apa-fia kaland lesz az esti természetjárás, a lányoknak pedig addig is kellemes program lesz a wellness feltöltődés. Ránk fér, egész évben rohanunk, ezek a napok összekovácsolják a családot, hiszen míg év közben a férjemmel dolgozunk, a gyerekek általában a nagyszülőkön lógnak – tette hozzá Jávorszkiné Tamási Katalin.

TG, KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában