Helyi közélet

2018.12.13. 08:39

Legyen óvatos, ha kell, gyanakvó!

Nyíregyháza - Szó szerint placcra tették értékes tapasztalataikat a bűnmegelőzés szakemberei szerdán, ugyanis a Búza téri piaccsarnokban mondták el, mire érdemes vigyáznunk az év végi ünnepek közeledtén.

Nyíregyháza - Szó szerint placcra tették értékes tapasztalataikat a bűnmegelőzés szakemberei szerdán, ugyanis a Búza téri piaccsarnokban mondták el, mire érdemes vigyáznunk az év végi ünnepek közeledtén.

- Kedvesem, az ott mi? – kérdezte az idős hölgy az asztalon lévő háromszögletű tárgyra mutatva, pár pillanat múlva pedig kézbe is foghatta az elektromos ajtóéket. Figyelmesen hallgatta Prekupné Potor Hajnalka főtörzsőrmestert, aki készségesen elmagyarázta, hogy az ajtó mögött elhelyezett ék nemcsak azt akadályozza meg, hogy az ajtót teljesen ki lehessen nyitni, hanem bekapcsolva rendkívül éles hangot ad, ami egyrészt elijesztheti a rossz szándékkal érkezőt, másrészt a szomszédokat is riasztja.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai szerdán a Búza téri piaccsarnokban adtak személyre szabott bűnmegelőzési tanácsokat az érdeklődőknek, de velük és a megyeszékhely rendőrkapitányság civil és egyenruhás rendőreivel a belvárosban, az adventi forgatagban is találkozhatnak a városlakók.

Az idős hölgy, megköszönve az ajándékba kapott ajtóéket és a tájékoztató szórólapokat elbúcsúzott a rend őreitől, majd egy nyugdíjas férfi lépett az asztalhoz. Kiderült, hogy ő a kerékpárját szeretné regisztráltatni.

Jóhiszeműek, figyelmetlenek

– A polgárok vagyonvédelmét elősegítő bűnmegelőzési program célja, hogy hasznos információkkal segítsük a közbiztonság növelését és javítsuk az emberek önvédelmi képességét – mondta a programról Prekupné Potor Hajnalka, hozzátéve: egész évben ott vannak a nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon, falunapokon.

– Fontos, hogy minden fórumon minél több embernek mondjuk el, kis ráfordítással és odafigyeléssel nagyon sokat tehetnek önmaguk biztonságáért, vagyonuk védelméért, hogy ne váljanak bűncselekmény elszenvedőjévé – magyarázta a főtörzsőrmester, aki megjegyezte: a bűnözők az idősek befolyásolhatóságát, jóhiszeműségét, míg a fiatalok figyelmetlenségét, lezserségét használják ki.

– Éppen ezért az idősebbeknek arra hívjuk fel a figyelmét, hogy minden esetben tartsák zárva a kaput, bejárati ajtót, még akkor is, ha otthon tartózkodnak, és idegent soha ne engedjenek be a lakásba. Legyenek óvatosak, és ha kell, gyanakvóak is – hangsúlyozta a főtörzsőrmester, az pedig mindenkinek szánt jó tanács, hogy értékeinkről készítsünk házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, gyári számát, elősegítve az azonosítást, ha mégis megtörténne a baj.

Jó terep a zsebtolvajoknak

A karácsonyi forgatagban a bűnmegelőzési szakemberek az év végi ünnepek közeledtével a gyakrabban előforduló bűncselekményekre figyelmeztetik az járókelőket, de civil ruhás nyomozók is figyelnek az emberek biztonságára.

– Ez a zsebtolvajok kedvelt időszaka, és kimondottan keresik az olyan helyeket, ahol nagyobb tömegben, bevásárlóközpontban egyetlen mozdulattal meg tudják szerezni a kiszemelt értéket, ami leg­gyakrabban pénztárca – említette Prekupné Potor Hajnalka és megjegyezte: vagy a fiatalok hátsó zsebéből kilógó mobiltelefon. Az ajándékvásárlás időszakában sokan a táskájuk, kosaruk tetejére vagy a zsebükbe teszik a pénztárcát, ahonnan nagyon könnyű ellopni.

– A pénztárcát mindig zárható belső zsebbe, magunkhoz szorított táskába, övtáskába tegyük – hangzik az intelem, ahogy megszívelendő az is, hogy ne tartsunk sok pénz egy helyen, a bankkártyánk mellett pedig soha ne legyen ott a PIN-kódunk. Értékeinket ne hagyjuk felügyelet nélkül, az autóban jól látható helyen ne tartsunk még üres táskát sem, mert ez vonzza a gépkocsifeltörőket. – Karácsony az év legmeghittebb, sokaknak a legszebb ünnepe, tehetünk azért, hogy bűncselekmény ne háborítsa a nyugalmat – fogalmazott a főtörzsőrmester.

BM


Minden korosztálynak

– Ebben az időszakban jelennek meg a házalók, az „ál­adománygyűjtők”, akik a szereret ünnepére hivatkozva kérnek pénzt az utcán vagy a lakásba becsengetve. Ilyen esetben legyenek nagyon ­körültekintőek, ne higgyenek el mindent fenntartás nélkül – figyelmeztetett a bűn­megelőzési szakember. Kitért arra is, hogy az idén ötnapos ünnepre sokan elutaznak.

– Ezt nem kell közhírré ­tenni a közösségi oldalakon, nem kell mindenkinek elmesélni, azonban legyen egy megbízható rokon vagy barát, aki ellenőrzi a lakást, hogy minden rendben van-e – fogalmazott Prekupné Potor Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában