Helyi közélet

2018.12.31. 12:24

Nekik ez a rettegést jelenti

Nyíregyháza - Ami számunkra a szórakozást, az ő szemükben a félelmet és bánatot jelenti – ez akár az életükbe is kerülhet.

Nyíregyháza - Ami számunkra a szórakozást, az ő szemükben a félelmet és bánatot jelenti – ez akár az életükbe is kerülhet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos odafigyelnünk kis kedvenceinkre a szilveszteri időszak alatt, az ismeretlen fény- és hang­effektek ugyanis menekülésre késztetik őket.

Az év utolsó estéjén tűnik el a legtöbb háziállat – sok esetben örökre. Rajtunk múlik, mit teszünk meg azért, hogy állataink viszonylagos békében és biztonságban vészelhessék át ezt a számukra ijesztő éjszakát.

Védelem néhány lépésben

Az Állatbarát Alapítvány a Facebook-oldalán néhány pontból álló intelemlistát fogalmazott meg erre a kritikus napra állataink védelme érdekében.

Míg a lakásban élő kutyusok és cicusok védve vannak a hangártalmaktól, addig kertben élő társaikat halálra rémisztik a petárdák és tűzijátékok pattogó zajai és erős fényei. Éppen ezért legalább szilveszter éjszakára engedjük be őket az előszobába, a fürdőszobába, a garázsba vagy egy fészerbe.

A póráz nélküli sétáltatás is sok veszélyt rejt az év utolsó napján. A pirotechnikai eszközök használatát sok esetben már délután elkezdik, megijesztve ezzel a sétáló négylábú barátainkat. Abban az esetben is tegyünk rájuk pórázt, ha a kutya behívható!

Kora délután érdemes elvinni kedvencünket a napi egészségügyi sétájára, délután 4 óra után lehetőleg ezt már ne tegyük! A házba beengedett állatok nyugalma érdekében hangosítsuk fel a rádiót vagy televízió készülékeinket, ezzel is elterelve a kutyák és macskák figyelmét a kinti történésekről. Soha ne adjunk nyugtatószereket állatainknak állatorvosi felügyelet nélkül!

Célszerű ellenőrizni az állat chipadatait – ebben az alapítvány munkatársai is segítséget tudnak nyújtani. Privát üzenetben elküldhetik számukra a kiskönyvben található számot és saját telefonszámukat, hogy leegyeztessék az elektronikai rendszerben lévő adatokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában