Helyi közélet

2018.12.14. 14:10

Nem hagyják kialudni a lángokat

Rozsály - Béres András néprajzkutatóra emlékeztek tisztelői és követői Rozsályban.

Rozsály - Béres András néprajzkutatóra emlékeztek tisztelői és követői Rozsályban.

Születésének 90., halálának 25. évfordulója alkalmából egész éves programsorozattal emlékeznek meg dr. Béres András néprajzkutatóról a tisztelői és követői. Mikepércs, Debrecen és Rozs­ály a főbb állomásai annak a programsorozatnak, amely az 1928-ban született Béres Andrásnak állít emléket.

A rozsályi származású néprajzkutató figyelemre méltó örökséget hagyott maga után: ő volt a debreceni Déri Múzeum igazgatója, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítója és művészeti vezetője, dolgozott néptánc-koreográfusként és megálmodta a Debreceni Virágkarnevált.

Gyűjtő és koreográfusi munkájának köszönhetően maradt fent többek között számos hortobágyi pásztortánc, valamint a rábaközi verbunk és dus. Lelkes hozzáállása miatt ma is népszerű a mikepércsi csárdás. Publikációi, néprajzi tanulmányai mellett összegyűjtötte a rozsályi népmeséket is. Szellemi örökösei az emlékévben sokszínű programmal igyekeztek bemutatni máig ható örökségét. Táncversenyek, fesztiválok, vetélkedők mellett az ősszel mesemaraton keretében hangzottak el újra az általa összegyűjtött rozsályi népmesék.

Gondozzák az örökséget

– Egy népművészeti minifesztivállal emlékeztünk meg a falu szülöttjéről a napokban, a rozsályi művelődési házban. Sztolyka Zoltán polgármester – aki maga is aktív tagja a helyi kulturális csoportoknak –, köszöntő beszédében kiemelte: Béres András örökségét, vagy tágabb értelemben, népi kulturális örökségünket nem elég ismerni, hanem át kell élni és át kell adni a fiataloknak. Rozsályban is több korosztály néptáncol, citerázik. A település fontos feladatának érzi, hogy ennek az örökségnek a gondozásával, életben tartásával, a meséken, a népzenén, a néptáncon keresztül méltó legyen Béres András munkásságához – tájékoztatta lapunkat a minifesztivál eseményeiről Szabó László, a település közösségszervezője.

– Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke a megyei önkormányzatot képviselte a rendezvényen. Beszédében a népi kultúrát, a hagyományőrzést egy virághoz hasonlította, melyet – ha érezni akarjuk az illatát – nem szabad leszakítani, hanem le kell hajolni hozzá. A lehajolás tudományában segít bennünket a múltunk ismerete, a hagyományaink megélése.

– Béres András egyik kedvence a Megrakják a tüzet című népdal volt. Talán örömmel töltené el, ha látná, hogy az általa megrakott tüzeket ma is őrzik, vannak akik táplálják, és nem hagyják kialudni a népművészeti örökség lobogó lángjait – tette hozzá Szabó László.

Kapocs a szellemi érték

Ahogy a minifesztiválon Balázs Ákos debreceni képviselő elmondta, Debrecen és Rozs­ály között nagy a földrajzi távolság, de a szellemi értékek összekötik a két települést. Részt vett az ünnepségen Törökné Csécs Lenke, a debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes művészeti vezetője is, aki sokat segít a rozsályi táncosoknak. Az együttes mellett felléptek a helyi citerás gyermekek, műsort adott a helyi néptánccsoport, a Béres András Kör, valamint tapsolhatott a közönség a Szatmár Kamara Táncegyüttesnek és a Bakator együttesnek is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában