Helyi közélet

2018.12.18. 12:04

Vérüket adják a vízügyesek

Nyíregyháza - A véradók képesek áldozatot hozni egy teljesen ismeretlen személyért.

Nyíregyháza - A véradók képesek áldozatot hozni egy teljesen ismeretlen személyért.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) közösen szervezett véradó-napi ünnepséget Nyíregyházán. Szamos Ferenc igazgatási osztályvezető megnyitójában elmondta, hogy ez a rendezvény jó alkalom a tisztelgésre azon munkatársak előtt, akik mindennapi hősökként a vérüket adják az embertársaikért.

– A tettük azért is jelentős, mert a vért mesterségesen előállítani nem lehet, s az pótolhatatlan az életek megmentésében és a betegek gyógyításában – hangsúlyozta.

A legnemesebb dolog

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója köszöntötte a résztvevőket, akik elkötelezettségét és önzetlenségét emelte ki.

– Ők a kezüket nyújtják azért, hogy megmentsék valakinek az életét. Egy olyan embertársukét, akit az esetek nagy részében nem is ismernek, hiszen a legtöbbször nem tudják, ki lesz majd, aki kapja ezt a csodálatos adományt. Az adni akarás lényegében élet-adás, a legnemesebb dolog, ami semmivel nem helyettesíthető – mondta. Megköszönte Bodnár Gáspárnak azt, hogy a FETIVIZIG dolgozói számára időt, helyet és infrastruktúrát biztosít mindehhez. Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy mindez mások számára is példaként fog szolgálni.

A vízügyi igazgatóságon 2011-ben alakult meg az helyi vöröskeresztes csoport, s a közösen megrendezett véradásokon mindig sikerrel tudják aktivizálni a munkatársakat. Ebben jelentős szerepe van a Vöröskereszttől Ruzsinszki Józsefné személyi segítőnek, a vízügytől Luczáné Madai Zsuzsanna oktatási és képzési referensnek, akik a „motorjai” a szervezésnek.

– Volt már arra is példa, hogy irányított véradást szerveztek meg az egyik dolgozó kórházban fekvő hozzátartozójának – jegyezte meg Szamos Ferenc.

Szükség lesz a véradókra

– Büszkék vagyunk a csapatra – mondta Bodnár Gáspár igazgató, s kifejtette: nagyra értékeli a véradókat, akik képesek áldozatot hozni egy ismeretlen emberért, a másokon segíteni akarásuk példaértékű. Örömét fejezte ki, hogy mintegy húsz dolgozójuk érkezett el „kerek” jubileumhoz, a tízszerestől egészen a hatvanszoros, sőt – Máté Mihály szakaszmérnök-helyettes – a több, mint százszoros (107!) véradásig. Arra kérte a jubilálókat, próbálják meggyőzni – főleg a fiatal – kollégáikat, hogy legyenek ők is részesei ennek a nemes cselekedetnek, hiszen vérre ezután is nagy szükség lesz, így a véradókra is. – Az elért szép szintet nemcsak tartani kell, hanem lehetőség szerint még növelni is – mondta a vízügyi igazgató.

- Nádasi Zoltán -


Jubilálók

107-szeres véradó: Máté Mihály

60-szoros véradó: Csengeri Tamás

40-szeres véradó: Dávid Zoltán, Horváth János

30-szoros véradó: Pethő István

25-szörös véradó: Iskiné Sinka Ildikó, Mák József, Ruzsinszki Dóra

20-szoros véradó: Deák Éva, Kató Sándor, Heim Jánosné, Tóth Roland, Veigli Szabolcs

10-szeres véradásért elismerésben részesült: Béda Tibor, Lucza Zoltán, Szabó Balázs, Szakó Szilárd, Mihele Mariann, Tóth Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában