Helyi közélet

2019.01.08. 11:21

A földészek ismét korán keltek

Nyíregyháza - A NAK alelnöke kiállt az asztalunkra ennivalót termelő gazdák becsületének megerősítése mellett.

Nyíregyháza - A NAK alelnöke kiállt az asztalunkra ennivalót termelő gazdák becsületének megerősítése mellett.

A földészekre aztán nem süthető rá, hogy a vízkereszttel zárult eszem-iszom ünnepek után álmosan kezdenék az új esztendőt. Hétfőn ugyanis már munkával, sorrendben a XIV. Földész Fórummal indították a dolgosnak ígérkező idei évet. Ezúttal Újfehértón a NAIK Gyümölcskutató Intézete volt társrendező házigazdája a Veisz János Keleti-Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete és Klasztere által szervezett szakmai napnak, amely iránt várakozáson felüli volt az érdeklődés. Nem véletlenül, hiszen a meghívóban szereplő előadók által felkínált és kifejtett témák igazán izgalmas ökoszellemi kalandot ígértek.

A gazda nem lehet szitokszó

Sallai József tanár bölcsészhez méltó gondolatokban gazdag, a pazarlást elutasító és az összefogást sürgető köszöntőjét követően ünnepi pillanatok következtek. Az egyesület kitüntetését vehette át dr. Pénzes Éva, a Terragro Kft. biológus, agrár­mérnök-közgazdász igazgatója kiemelkedő tudományos oktató-nevelő tevékenységéért, egészen a baktériumos talajoltásig vezető szakmai előmeneteléért.

Az avatott előadók sorát a rendezvény fölött védnökséget vállalt Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke nyitotta meg. „Tenyésztéstől a feldolgozásig – Veszélyek és lehetőségek az állattenyésztési ágazat életében” című előadásában egyebek mellett állást foglalt a véges erőforrásaink pazarló felhasználásával szemben. Arra is utalt, hogy bőven vannak tartalékaink a termelési mutatók javításában, amelyek viszont nem törvényszerűen járnak együtt környezetkárosítással.

A szakember kiállt a „gazda” fogalom becsületéért, s mint mondta, a gazda nem lehet szitokszó, mert aki élelmet tesz a többi ember asztalára, az elismerést érdemel, aminek a csíráit már iskoláskorban el kell vetni az ifjak fejében. Ez segítheti az egyre sürgetőbbé váló generációváltást is a mezőgazdaságban.

Szigorúbb lesz az ellenőrzés

A programban szereplő Nagy István minisztert az Agrárminisztérium főosztályvezetője, Gombos Ferenc helyettesítette, aki a fenntartható növényvédelmet és az ökológiai termelést célkeresztbe vevő előadásában kijelentette: a magyar agrárirányítás elkötelezett a fenntartható agrár­fejlődés mellett. Hazánkban a hagyományos termelés is szigorú kontroll alatt folyik, de még szigorúbb lesz a ellenőrzés a bio minősítésű élelmiszerek előállítása terén a 2021-től bevezetendő egységes uniós rendeletek életbe lépését követően.

A Földész Fórum további, fontos témákat boncolgató előadásaira lapunk későbbi számában visszatérünk.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában