Helyi közélet

2019.01.22. 17:05

Agráremberek a megyéből

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Dr. Petis Mihály, Szolomájer István és Pintér István képviseli megyénket a megmérettetésen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Dr. Petis Mihály, Szolomájer István és Pintér István képviseli megyénket a megmérettetésen.

– Ötödször hirdettük meg Az Év Agrárembere kitüntető díjat azoknak a gazdálkodóknak, tanácsadóknak, az agrártermelésben résztvevő szereplőknek, akik jelentősen kiveszik részüket a vidéki társadalom fenntartásában, jelentős társadalmi szerepvállalással rendelkeznek. A hetven fős szakmai zsűri tíz kategóriában harminc jelöltet szavazott a döntőbe – tájékoztatta lapunkat Mátrai Zoltán főszervező, majd hozzátette: megyénket Pintér István (agrárgépészet kategóriában), dr. Petis Mihály (állattenyésztés kategóriában) és Szolomájer István (növénytermesztő kategóriában) képviseli.

– A kategóriák győzteseit a február 2-i gálaesten hirdetjük ki – mondta az agrotrend.hu részéről Mátrai Zoltán.

Rövid bemutatkozás

Dr. Petis Mihály Nyírderzsen született, Nyírbátorban érettségizett, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, a doktori disszertációját is itt védte meg. A Bátorcoop Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet elnöke, a Bátortrade Kft. ügyvezető igazgatója. A Bátortrade Kft. mezőgazdasági, baromfi- feldolgozási, biogáztermelési és építőipari tevékenységek végzésével foglalkozik. 2006-ban Gábor Dénes-díjban részesült az állattenyésztés, növénytermesztés és az energiatermelés tápanyag- és energiaösszhangjának kialakításáért. A referenciaként megépített biogáz üzem építése és üzemeltetési tapasztalatainak felhasználásával ingyenes szaktanácsadás mellett teljes körű szolgáltatással áll a biogázberuházók rendelkezésére.

Szolomájer István Mérken nevelkedett. Tanulmányait a Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolában végezte, majd technikusi végzettséget is szerzett. Ezután a Mérki Kossuth Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél kezdett el dolgozni állattenyésztési brigádvezető munkakörben. A rendszerváltás idején a termelőszövetkezet felszámolás alá került, így egyéni vállalkozóként folytatta további tevékenységét. Gazdaboltot nyitott, valamint gazdálkodásba kezdett, eleinte csak 3,5 hektáron.

A gazdaság folyamatos fejlődésének köszönhetően mostanra 350 hektár saját területen gazdálkodik, illetve 1000 hektáron integrációs mezőgazdasági szolgáltatást végez, valamint 100 hektár saját erdőt művel. Az utóbbi években a precíziós gazdálkodás is előtérbe került nem csak a saját gazdálkodásban, hanem az integrációs területeken is.

A cég vezérigazgatója

Pintér István a Debreceni Egyetem Agrártudományi Karán végzett, mint általános agrármérnök. A rendszerváltás előtti időkben kezdett el dolgozni a Tuzséri Termelőszövetkezetben növénytermesztési vonalon. Néhány év tapasztalattal a háta mögött vállalatgazdálkodási szakmérnöki diplomát, ezzel együtt mérlegképes könyvelői képesítést is szerzett. 1996-tól az agrárkereskedelemben dolgozik. Az IKR Zrt.-nél 15 évet töltött el, ahol először területi értékesítőként, majd szaktanácsadóként, ezt követően egy, majd három megyére kiterjedően területi igazgatóként tevékenykedett. 2011 januárjától az Agroker Holding Zrt.-nél dolgozik, kezdetben mint kereskedelmi igazgató, jelenleg a holding vezérigazgatója.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában