Helyi közélet

2019.01.26. 10:30

Bevetették a traktoros hótolókat

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nincs vészhelyzet: traktorokkal, saját gépekkel takarítják az önkormányzatok az útjaikat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nincs vészhelyzet: traktorokkal, saját gépekkel takarítják az önkormányzatok az útjaikat.

A hétvégén további 5–10 centiméter havat jósolnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A közút pénteki közleménye szerint a megyében nincs rendkívüli helyzet, a főutak mindenütt járhatók, és nincs elzárt település sem. A társaság hótoló gépei folyamatosan dolgoznak, elsődlegesen a közlekedési főutakat teszik járhatóvá.

Minden utat letakarítunk, nem teszünk különbséget állami és önkormányzati út között." Pálosi László

Nincs elzárt településrész

– Minden út járható a város körül, a keleti és nyugati összekötőútjainkon segítenek be az önkormányzati gépeink a hómentesítésbe. Arra törekszünk, hogy a Nyírtelek körüli tanyák (Gyulatanya, Dankóbokor, Ferenctanya, Felsősóskút) legalább egy úton megközelíthetőek legyenek – mondta el Szekeres József polgármester. – Az önkormányzat saját gépeit hadra fogtuk, valamint hótolóval és sószóróval felszerelt traktorokat tudunk bevetni, ha szükséges. A helyiek segítőkészségét minden télen megköszönjük, mert bőven kiveszik részüket a munkából. A tanyás földutak nagy részét saját gépeink tisztítják le olyan terepen, ahol a hagyományos hókotró kevés, egy rakodóval „kikanalazzuk” a havat, és átpakoljuk a szántóföldekre.

– Mínusz 5 fok körül elkezdjük az alásózást, a hó alatti jegesedés megelőzése érdekében. Kiterjedt az úthálózatunk, 45 kilométernyi útra figyelünk oda ilyenkor. Nem is a hómennyiségtől, hanem a hóátfúvásoktól tartunk, ugyanis ha a szél visszahordja a havat, néhány óra alatt másfél méter magas falat képes emelni – jegyzete meg a polgármester.

Minden utat sorra vesznek

Balkányban három munkagéppel teljesít hószolgálatot az önkormányzat. A hóekével és lapáttal felszerelt traktorok bejártak minden utat az elmúlt napokban.

– A munkálatok költségeit az önkormányzat állja, fizetjük a traktorost, álljuk az üzemanyag költségeit – mondta a polgármester.

Pálosi László kiemelte: a település minden útja – beleértve a 24 környező tanyát is, – járható, környékükön sehol sincs fennakadás a közlekedésben, a lakosság türelmét kérik, minden utat sorra vesznek.

– Nem teszünk különbséget állami és önkormányzati út között, minden szakaszt megtisztítunk, erre a megyére nem adtak ki riasztást, de a leesett mennyiség miatt a megcsúszásos balesetek elkerülésére érdekében lassabban kell autózni. Éjszaka visszafagy, az utak itt-ott csúszósak maradnak, mert az az igazság, hogy mi nem sózunk, ezzel is meg szeretnénk kímélni útjaink minőségét – tette hozzá Pálosi László.

- KO -


A tél java még hátravan...

– Hasonló a helyzet itt is, hókásás, latyakos, sónedves a burkolat. A 4102-es főutat péntek reggelre letakarította a közút, nekünk a belterületi szakaszok maradtak, ezeknek fogtunk neki kora reggel a traktoros hótolókkal. Sózunk is, az intézmények környékén, a buszmegállókban, a vasúti átkelőknél fontos a síkosságmentesítés. Közel 20 közmunkásunkat rendeltük ki terepre – mondta el Napkor polgármestere. Spinyhért Zsolt hozzátette: a belterületi utak rendbetétele a mi dolgunk, a lakosságé a járdák, és lakóházak környéke. Vészhelyzet most nincs, a többit majd meglátjuk, hisz a tél java még hátravan…


[related-post post_id="4120305"]

[related-post post_id="4121044"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában