Helyi közélet

2019.01.18. 10:58

Megváltozott a rendszer

Nyíregyháza - Cafeteria: az adómentes béren kívüli juttatások köre szűkült.

Nyíregyháza - Cafeteria: az adómentes béren kívüli juttatások köre szűkült.

A cafeteriarendszer idei változásairól tartottak szakmai konferenciát a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi székházában. Fata László cafeteria-szakértő elmondta: az adómentes juttatások köre szűkült, az Erzsébet-utalvány eltűnt a rendszerből, a SZÉP-kártya azonban maradt.

Elég egy dia is

– Tizennégy éve foglalkozom a béren kívüli juttatásokkal, azaz a cafeteria-rendszerrel. Sokan kérdezték tőlem az elmúlt hónapokban félig-meddig viccesen: ezek után mivel fogok foglalkozni? Nos, maga a rendszer nem szűnt meg, csak átalakult, ugyanis 2019-ben is beszélhetünk adómentes juttatási formákról, csak kevesebbről, mint eddig. Úgy is érzékeltethetném a változást, hogy eddig három dián mutattam be az adómentes juttatási formákat, most már erre a célra elég egy is – kezdte előadását Fata László, aki elmondta: erre az évre bizonyos juttatások és szolgáltatások eltűntek a rendszerből, úgy mint az Erzsébet-utalvány, mely ezentúl jövedelemként adózik, ahogy az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi üdültetés, az étkezés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az albérlet, a lakáscélú támogatás és a diákhitel is.

Külföldi sportrendezvény

– Új elem az adómentes juttatások körében az óvodai és bölcsődei étkezés és a különféle szolgáltatások igénybevétele – emelte ki Fata László, majd hozzátette: adómentes a számítógép használatba adása, a kamatmentes munkáltatói lakáshitel, a munkába járás térítése és a sport- és kulturális eseményekre szóló belépő is. Előbbi esetében külföldi sportesemény is szóba jöhet, kritérium, hogy magyar versenyző, magyar klub vagy nemzeti csapat mérettesse meg magát, míg kulturális rendezvénynek színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadás minősül.

A szakmai fórumon elhangzott: 34,5 százalékos közteherrel adható a dolgozónak a Széchenyi-pihenőkártya; szálláshelyre (225 ezer forintig), vendéglátásra (150 ezer forintig), szabadidős tevékenységre (150 ezer forintig). 40,71 százalékkal adózik a Széchenyi-pihenőkártya (200 ezer – 450 ezer forint közötti összeg esetében), a csekély értékű ajándék és az egyes célzott szolgáltatások. Fata László szerint minden bizonnyal az idén is lesznek élelmes vállalkozók – példaként egy régi balatoni történetet hozott fel. – Egy tóparti kölcsönzőben mondták nekem, hogy ha használni akarom a SZÉP-kártyámat, menjek két utcával feljebb, ott Piroska néninél húzzam le a kártyát és ő majd leszól ide, s így megoldható lesz a dolog – emlékezett vissza a szakember.

Másra is felhasználható?

Fata László beszélt arról is, hogy eddig a szakképzésben tanuló, céges gyakorlaton lévő diákoknak adómentesen volt elszámolható az étkezés, ez várhatóan az idén is megmarad, sőt lehet, hogy az utalványt a diákok másra is felhasználhatják majd, aminek nyilván ők örülni fognak.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában