Helyi közélet

2019.01.19. 10:51

Minimum: víz, tápanyag, fény és hőmérséklet

Nyíregyháza - A megvásárolt jó minőségű vetőmagból hogyan neveljünk erős, egészséges palántát?

Nyíregyháza - A megvásárolt jó minőségű vetőmagból hogyan neveljünk erős, egészséges palántát?

A választ legegyszerűbben akkor kaphatjuk meg, ha ismerjük Liebig minimum törvényét. Ez elsőre ijesztően hangzik, de végtelenül egyszerű: a termesztés sikerét mindig a minimumban lévő élettényezők határozzák meg. Mik ezek az alapvető tényezők? A víz, a fény, a hőmérséklet és a tápanyag.

Otthon is biztosíthatjuk

Ha megvizsgáljuk a négy alapvető tényezőt, megfigyelhetjük, hogy a vizet és a tápanyagokat télen is könnyen tudjuk otthonunkban biztosítani. A harmadik tényező – a hőmérséklet – vizsgálatakor megállapíthatjuk, hogy akár egy 30 Celsius-fokos hőlépcsőt (a belső és a külső hőmérséklet különbsége 30 ˚C) otthonunkban könnyen meg tudunk oldani, de egy egyszerű termesztő berendezésben is több megoldás használható. Eljutottunk a negyedik tényezőhöz, a fényhez, amely a legnehezebben pótolható a téli hónapokban. A palántanevelő fóliákban és üvegházakban is gyakori a fényhiány okozta palántadőlés, megnyúlás.

A növényeink mellett lévő üvegfelületeket mindig tartsuk tisztán. Egy piszkos felület a hasznos fény akár felét is elveheti palántáinktól. Palántanevelő asztalra terített fényvisszaverő fólia 10-15 százalékkal javítja a fénykihasználást. A növények szétrakásával maximalizálhatjuk a rendelkezésre álló természetes fény kihasználását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában