Helyi közélet

2019.01.11. 07:31

"Nem merem leállítani, mert félek, újra cserben hagy, és itt ragadok"

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Meleg pokróc, innivaló, rágcsálnivaló, mobiltelefon és power bank, bikakábel, vontatókötél, zároldó, jégkaparó, esetleg hólánc. A havas, fagyos, balesetveszélyes téli időszakban ezeket a holmikat is tekintsük kötelező felszerelésnek, mielőtt útnak indulunk – tanácsolja a gépjárművezetőknek Gerda Tamás.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Meleg pokróc, innivaló, rágcsálnivaló, mobiltelefon és power bank, bikakábel, vontatókötél, zároldó, jégkaparó, esetleg hólánc. A havas, fagyos, balesetveszélyes téli időszakban ezeket a holmikat is tekintsük kötelező felszerelésnek, mielőtt útnak indulunk – tanácsolja a gépjárművezetőknek Gerda Tamás.

A nyíregyházi autószerelő szerint érdemes figyelmet fordítani arra is, van-e elegendő üzemanyag a tankban, milyen állapotban vannak a gumiabroncsok, az ablaktörlő lapátok, na és persze az akkumulátor, ami a sikeres indítás kulcsa.

„Nem merem leállítani, mert félek, újra cserben hagy, és itt ragadok. Kérem, segítsenek!” – mutatott némi bűntudattal pöfékelő dízel kisteherautójára csütörtök reggel a Honvéd utcai autószerelő műhely bejáratánál állva a nyíregyházi Hajzer Gábor.

A zöldség-gyümölcs kereskedő a „kórelőzmények” ismertetése után, diagnózisra és gyógyításra várva elmondta: a koros áruszállító eddig jól bírta a telet, váratlanul „hirdetett sztrájkot” a hajnali indításkor, még szerencse, hogy akadt egy segítőkész autós, na meg bikázó kábel a közelben.

Melegen ajánlott téli kiegészítők

– Télen, főleg a csillaggarázsban alvó autók esetében nem ritka, hogy a hideg annyira lemeríti az akkumulátort, hogy már nem képes meghajtani, beindítani a motort. Dízel járműveknél a kompresszióval, az izzítógyertyával is akadhat gond. A mentődobozon kívül csak az elakadásjelző háromszög tartozik a kötelező autós felszerelésbe a KRESZ szerint, de hóban, fagyban bizony a bikakábel, a vontatókötél, a pótakksi és számtalan más kiegészítő felszerelés is jó szolgálatot tehet – magyarázta az ügyfél távozása után Gerda Tamás.

– A fényvisszaverő mellény sem kötelező autós tartozék hazánkban, de büntetnek a rendőrök, ha lakott területen kívül és rossz látási viszonyok mellett e nélkül szállunk ki az autóból. A hólánc hiányát sem kérik számon, de ha úgy adódik a helyzet segít kiszabadulni a hó fogságából. A nyári gumiknak ilyen havas, csúszós útviszonyok esetén már a tárolókban a helyük, gondolhatnánk, ehhez képest ezen a héten is végeztünk még gumiszett-cserét…

Ne induljunk azonnal útnak!

– Biztonságot nyerhetünk és pénzt spórolhatunk azzal, ha indulás előtt letakarítjuk a havat, jeget a szélvédőkről, fényszórókról, valamint a rendszámtáblákról, merthogy ezek miatt is büntethet a rendőr. Tartsuk tisztán az ablaktörlő lapátokat is, használjunk megfelelő erősségű ablakmosó- és hűtőfolyadékot.

– A kéziféket ne húzzuk be éjszakára, mert befagyhat a fék, inkább csak hagyjuk sebességben az autót. Ha reggel 4-5 indítózás után sem pöccen be a motor, ne kínozzuk tovább az akkumulátort, várjunk 5-10 percet, és próbáljuk meg újra! Amikor beindult, ne induljunk azonnal útnak, várjunk pár percet, hadd melegedjen a motor alapjáraton. Csapadékos mínuszokban az ajtózárak és a tanksapka kulcslyukába is belefagyhat némi víz, ilyenkor jól jön a zárolajozó jégoldó, amit értelemszerűen ne a kesz­tyűtartóban, hanem a kabátzsebünkben tartsunk. A nehezen nyíló ajtók gondján segíthet, ha befújjuk a gumiperemeket egy kis szilikon spray-vel – tanácsolta az ifjú autódoktor.

Kötelezők

Bírsággal büntetik az autóst, ha nem tart gépjárművében:

- elsősegélynyújtására alkalmas mentődobozt,

- elakadásjelző, fényvisszaverő háromszöget.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában