Helyi közélet

2019.01.24. 09:20

Sok szülő betegen is iskolába küldi a gyermekét

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyakunkon az influenzajárvány, a vírusos eredetű betegség a 15–34 éves korosztályt és az egészen kicsiket, az 1–5 év közöttieket üti le a lábáról hirtelen – írtuk meg a tegnap megjelent egészségügyi helyzetjelentésben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyakunkon az influenzajárvány, a vírusos eredetű betegség a 15–34 éves korosztályt és az egészen kicsiket, az 1–5 év közöttieket üti le a lábáról hirtelen – írtuk meg a tegnap megjelent egészségügyi helyzetjelentésben.

Egy pesztrát mindig lehet találni

Cikkünkben dr. Újhelyi ­István gyermekorvos azt tanácsolta a szülőknek, hogy mivel a gyerekek a leggyorsabb terjesztői a vírusoknak, ne vigyék őket közösségbe lázasan, náthásan, ám ezt a ­tanácsot, sajnos jó pár dolgozó családapa és családanya nem tudja vagy nem akarja megfogadni.

A munkáltatók persze soha sem nézik jó szemmel, ha túl gyakran és huzamosabb ideig táppénzen van dolgozójuk, de a kisgyermekes anyákat a törvény is védi, s egy hét betegszabadsággal úgy gondolom, nem teszi senki sem kockára az állását – tette hozzá az orvos.

– A lányom, Kata 3. osztályba jár, jól tanul, imád iskolába járni. A múlt hét pénteken fáradtan, leverten jött haza a suliból, fej- és torokfájásra panaszkodott, szombaton már hőemelkedése is volt. Hétfőn iskola helyett orvoshoz vittem, aki egy hét pihenést írt elő. A legrosszabbkor jött ez a betegség, pont most van a félévi hajrá, dolgozatokról, felelésekről marad le, így esélye sincs ringbe szállni a jobb jegyekért. Most a nagyi féltő felügyelete mellett gyógyulgat.

Mossák kezeiket

– Úgy vélem, első és legfontosabb az egészség, minden más pótolható, betegen, lázasan amúgy sem tudna a tanulásra koncentrálni most – érvelt döntése mellett Szabóné Szilvia, hozzátéve: sok szülő sajnos nem így gondolkodik, betegen is óvodába, iskolába viszik/küldik a gyereküket, akik aztán másokat is megbetegítenek.

– Mi, pedagógusok különösképpen céltáblái vagyunk a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek, a saját és a gyerekek érdekében is nagy hangsúlyt fektetünk ezért a prevencióra – árulta el érdeklődésünkre Horváthné Reményi Lívia.

– Rétegesen öltözködünk, vitamindúsan táplálkozunk, gyakran szellőztetünk a tantermekben, a diákokat naponta többször is kézmosásra kérjük, a takarító nénik sűrűbben tisztítják a padokat, padlókat, kilincseket – taglalta a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye vezető-helyettese.

PI


[related-post post_id="4117119"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában