Helyi közélet

2019.01.25. 16:24

Zoltán újratemetve Vásárosnaményban

Vásárosnamény - A színpadra állított történet alapja egy fallal kettészakított falué, ami több országhoz is tartozott.

Vásárosnamény - A színpadra állított történet alapja egy fallal kettészakított falué, ami több országhoz is tartozott. A háború utáni „rend” egybetartozó életeket választott ketté. Zelei Miklós írt a témából abszurd darabot Zoltán újratemetve címmel, amit Vidnyánszky Attila rendezésében láthattak a nézők Vásárosnaményban a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában.

A cselekmény egyik figurája Zoltán Zoltánovics Zoltán elsőrangú borjúgondozó, akit szovjet állampolgárságú magyarként elvittek a gulágra. A határ túloldalán rekedt menyasszonya a bánatába pusztult bele, a gulágon meghalt Zoltán pedig azt hagyta végrendeletül, hogy a menyasszonya mellé temessék. És ekkor indul a falusiak kálváriája. Megpróbálják a halottas koporsót a határ túloldalára átvinni. Kísérleteik rendre elakadnak. Ebben az irracionális világban az a természetes, hogy mindenki megpróbálja kijátszani a rendszert, és az emberek a kerülőutat célravezetőbbnek tartják az egyenesnél.

Zelei Miklós író, újságíró Kettézárt falu című könyve 2000-ben jelent meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában