Helyi közélet

2019.02.23. 18:23

Fánk: nem lehet eleget sütni belőle

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nagyszüleink korában fánkot nem csak farsangra készítettek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nagyszüleink korában fánkot nem csak farsangra készítettek.

Ha farsang, akkor fánk! Az édes, olajban sült tésztaféle már az időszámításunk előtt is ismert fogás volt, a kereszténység térhódítása után a vízkereszt utáni időszaktól a farsangon átívelő és a nagyböjtig tartó időszak ünnepi eledelévé vált.

Az egyszerű paraszti fánk, az ún. Beignet a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye volt, amire egy párizsi bálon felfigyelt az álruhában táncoló Marie Antoinette. Megkóstolta, majd megvette az egész kosárral. Elmondatta magának a receptjét, megtanította rá a cukrászát – e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett. Egy másik forrás szerint a farsangi fánk története Bécsben kezdődött. Egy napon a kenyér nem készült el időben a Krapfen pékségben. A türelmetlen vásárlók addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és a keze ügyében lévő kenyértésztát hozzá akarta vágni egy sorban álló vásárlóhoz. Ám a dobás nem sikerült, a tészta pedig a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, ahol pár perc alatt aranybarnára sült.

Könnyű, miként a hab

Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyvében így ír a farsang elengedhetetlen kellékéről: „A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon, amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején. Már javában az asztalnál üljünk, ­amikor sütni kezdik, s mihelyt elkészült belőle egy kisebb tálra való, azonnal adjuk be, a sütést pedig abba ne hagyjuk, mert biztos, hogy sürgősen szükség lesz újabb szállítmányra…”

Kalákában készült

Az Aranyosapátiban élő nyugdíjas pedagógus, Maklári Sándorné több mint 11 éve kezdett el gasztroblogot írni, a bloggeranyós bejegyzései között pedig természetesen fánkrecepteket is találunk: Olgi néni a hagyományos farsangi finomság mellett burgonyás, csicsókás, sőt, zöldfűszeres fánkokat is ajánl olvasóinak. Amikor felhívtuk, a helyi közösségi házban éppen fánk készült, és mivel soha sehová nem érkezik üres kézzel, vitt a gyerekeknek pirított diót és kandírozott narancshéjat is. Néhány nappal korábban Anarcson sütöttek fánkot, ott a fiatalok a dagasztásban és a sütésben is segédkeztek. – Amikor gyerek voltam, a fánksütés és a farsangi szezon nem kapcsolódott össze ennyire szorosan – mesélte lapunknak. – Minden olyan alkalommal, amikor összejöttek a szomszédok esti munkára, így például szövésre vagy tollfosztásra, sütöttünk fánkot. Kalákában készült, mindenki azt hozott, amije volt: az egyik szomszéd a tejet, a másik a tojást. Emlékszem, lekvár nálunk mindig volt otthon, édesanyám általában vegyeset készített, tett bele körtét és sárgadinnyét is. Én szívesen sütök a hagyományostól eltérő fánkokat is, és ezek is nagyon finomak, a burgonyásnak vagy a csicsókásnak is mindig nagy sikere van. SZA

Maklári Sándorné receptjei

Burgonyafánk

Hozzávalók: 4 db burgonya, 35dkg liszt, 1 tojás+1 sárgája, 1 ek. tejföl, 2 dkg élesztő, fél deci tej, 1 kk. cukor, csipet só, 1 kk. kacsazsír, pálmaolaj a sütéshez.

Elkészítés: A burgonyát a héjával együtt sós vízben megfőzzük, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk. Az élesztőt langyos tejben cukorral előfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az áttört burgonyát, a tojást, az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót, összegyúrjuk. Fél órán át kelesztjük. Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet. Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva anélkül szép aranysárgára sütjük. Lekvárral fogyasztjuk.

Csicsókás virágfánk

Hozzávalók: 20 dkg főtt, áttört burgonya, 10 dkg sült, héjából kikapart csicsóka, 1 tojás, 1 ek. búzakeményítő, annyi liszt, hogy közepesen lágy tésztát készítsünk, 1 kk. szódabikarbóna, olaj vagy kókuszzsír a sütéshez, fahéjas porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: A csicsókát megsütjük, kiskanállal kivájjuk, és a burgonyával, tojással, liszttel együtt összeaprítjuk. Lágyabb tésztává keverjük kevés szódabikarbónával, bő, forró olajban kisütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában