Helyi közélet

2019.02.09. 09:37

Gyermekvállalásra ösztönzik a családokat

Mátészalka - Komplex képzési és támogató programot indított a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület és a nyírgyulaji polgármesteri hivatal Mátészalkán, ahol pénteken adták át a Nyírségi Család- és KarrierPontot.

Mátészalka - Komplex képzési és támogató programot indított a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület és a nyírgyulaji polgármesteri hivatal Mátészalkán, ahol pénteken adták át a Nyírségi Család- és KarrierPontot. A projekt célja, hogy gyermekvállalásra ösztönözze a családokat, javítsa a térségben élő nők munkaerőpiaci helyzetét, közelebb hozza egymáshoz az állást kínálókat és az azt keresőket, valamint képzésekkel, tanácsadásokkal segítse az anyák visszatérését a munka világába.

– A Nyírségben élő nők foglalkoztatottságának javítása – többek között a helyi hiányszakmákban indított képzésekkel –, a térségi munkáltatók és munkavállalók együttműködésének erősítése, a magán­élet és a munka összehangolása, a krízishelyzetben lévő családok, vidéki fiatalok támogatása tanácsadásokkal, képzésekkel, a megszokottól eltérő foglalkoztatási formák, így például az önfoglalkoztatás, a bedolgozás vagy a munkaerő-kölcsönzés népszerűsítése, valamint a nőkkel szembeni társadalmi és gazdasági sztereotípiák lebontása helyi szemléletformálással – sorolta céljaikat Jakus László egyesületi elnök a mátészalkai Nyírségi Család- és KarrierPont átadásán.

Fontos a tapasztalatcsere

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület és a nyírgyulaji polgármesteri hivatal összefogásával megvalósított Nyírségi Nő-Köz-Pont projekt részeként pénteken délelőtt vágták át a szalagot a Cserepeshegy utcai intézmény udvarán.

– A térségben több olyan projekt is fut egyszerre, mely támogatja a nőket és családokat a gyermekvállalásban, és segíti abban az anyákat, hogy ha eljön az ideje, visszatérhessenek a munka világába. Ezt szolgálják többek között a bölcsőde- és óvodabővítési törekvések – emlékeztetett Kovács Sándor. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: megfogadta, hogy a Nyírségi Család- és KarrierPont átadását követően összehívja azokat a projektgazdákat Csengertől Baktalórántházáig, akiknek azonos a feladatuk, tehát a Nyírségben élő, hátrányos helyzetű, elsősorban roma lakosság felzárkóztatása.

– Erre hamarosan sor kerül, asztalhoz ülünk, hogy átadjuk egymásnak a jó tapasztalatainkat. Választókerületi vezetőként azt szeretném, hogy a szociális szféra egy kicsit összehangoltabban működjön – tette hozzá Kovács Sándor.

A 2020. december 1-jén záruló, 200 millió forintos uniós támogatásból megvalósuló Nyírségi Nő-Köz-Pont projektbe ötszáz aktív korú nőt vonnak be, akik gyakorló ápoló és szociális gondozó, ápoló képesítést szerezhetnek, családi és munkavállalói tanácsadáson, klubfoglalkozásokon, tájékoztató előadásokon vehetnek részt. A programhoz a tervek szerint húsz térségi munkáltató csatlakozik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában