Helyi közélet

2019.03.02. 14:20

A palacsintafagyi lehet a sláger

Nyíregyháza - A lecsós vagy tormás fagylalt inkább a figyelemfelkeltést szolgálja – mondja a termékfejlesztő szakember.

Nyíregyháza - A lecsós vagy tormás fagylalt inkább a figyelemfelkeltést szolgálja – mondja a termékfejlesztő szakember.

– Fontos, hogy a cukrászok képezzék magukat és nyitottak legyenek az újdonságokra, hiszen a vendégek igényei folyamatosan változnak – mondja Görömbei Sándorné mestercukrász, aki gyakran szervez bemutatókat, előadásokat, amelyeken a szakemberek bővíthetik az ismereteiket. A napokban az Ózoon étterem adott otthont annak a kóstolással egybekötött eseménynek, amelynek résztvevői nemcsak a glutén- és laktózmentes fagyik készítéséhez kaptak jó tanácsokat, illetve recepteket, de az idei trendekről is hallhattak Gangel Andrástól, az m-GEL Hungary Kft. termékfejlesztőjétől.

Európában a svédek eszik a legtöbb fagyit, a fagylaltkészítés csúcsán az olaszok állnak." Gangel András

Jön a maracuja és a juzu

– A felkészülés a fagyiszezonra már novemberben, decemberben elkezdődik, és amikor már látjuk, hogy mik lehetnek az irányvonalak és az újdonságok, előadásokon és kóstolással egybekötött bemutatókon tárjuk mindezt a cukrászok elé – mondta lapunknak a szakember. – Fontos, hogy ne csak ízekben, de állagban is gondolkodjanak, és hogy mindig az lebegjen a szemük előtt: hogyan lehet tökéletesíteni az ízeket, növelni a fagyi élvezeti értékét. Van még egy fontos szegmens, amiről ilyenkor beszélnünk kell: a mentes fagylaltok fejlesztése. Sokan érzékenyek valamelyik összetevőre, és kénytelenek glutén- vagy laktózmentes termékeket venni, mások pedig a tudatos táplálkozás híveiként fogyasztják ezeket. A számuk egyre nő, ezzel párhuzamosan az elmúlt évek alatt nagyon sokat javult a mindenmentes desszertek, így a fagyik minősége is. Miután a kínálatban megjelentek az ilyen típusú édességek, egy-két évig az ízük és az összetételük hagyott kívánnivalót maga után, ám mára ennek nyoma sincs: egy laikus észre sem veszi a különbséget.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az idei szezon sztárja, Gangel András azt mondja, az egyik biztosan a palacsintafagyi lesz. – Palacsintatészta az alapja, amit mi Nyíregyházán mogyorókrémmel kínáltunk, és ami miatt népszerűvé válhat, az egyrészt az, hogy sokféle változata elkészíthető, másrészt a palacsintát szinte mindenki szereti, így minden bizonnyal sokan kíváncsiak lesznek rá. Ami szerintem be fog robbanni, az a sajttortafagyi, a gyümölcsösök közül a maracuja, ami akár naranccsal, akár mandarinnal tökéletes párost alkot, az elkövetkező évek nagy slágere pedig a juzu, a japán citrom lehet. A nagyon extrém fagylaltok, mint amilyen a lecsós, vagy a lila káposztás tormakrémes, szerintem inkább a figyelemfelkeltést szolgálják. Mert a lecsó vagy a tormakrém is finom, de tányéron inkább el tudjuk képzelni, mint tölcsérben.

Az olasz a legjobb

Gangel András rendszeresen részt vesz külföldi képzéseken, bemutatókon, hogy megismerje az új ízeket, technológiákat, és örül annak, hogy az itthon tartott előadásaikon aktívak a cukrászok.

– Egyszer Olaszországban járva meglepődve tapasz­taltam, hogy milyen sok szakember áll sorba egy pizza­bemutatón – azt hihetnénk, hogy ott ehhez mindenki ért, ennek ellenére fontos nekik, hogy megismerjék az újdonságokat és képezzék magukat. A cukrászok célja hasonló: szeretnék kiszolgálni a vendégeiket, akik vágynak az újra, folyamatosan igénylik a változásokat. Érdekes, de Európában a svédek fogyasztják a legtöbb fagyit, a fagylaltkészítés csúcsán pedig az olaszok állnak – mondta lapunknak a szakember, aki leginkább szakmai szempontokat figyelve fagyizik, és amikor meglát egy fagyispultot, már tudja, hogy miből nem fog kérni…

- SZA -


[related-post post_id="4158810"]

[related-post post_id="4152413"]

[related-post post_id="4151567"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában