Helyi közélet

2019.03.05. 15:45

Az ősi örökséget óvják, és adják tovább

Nyíregyháza - A népművészek a boldoguláshoz is alternatívát akarnak kínálni.

Nyíregyháza - A népművészek a boldoguláshoz is alternatívát akarnak kínálni.

„Aki zászlót kapott a kezébe, emelje magasra és vigye!” Ez a biztató, megerősítő mondat lett az indító motorja annak, hogy az idén, január 15-én a szatmár-beregi népművészek többéves vívódás után összehívtak egy alakuló ülést, és megalapították a Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesületet. Az említett jelmondaton kívül – amely egyébként Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének egy sokat hangoztatott, kedves gondolata – ösztönözte őket Gyulai István paksi zenész Örökségünk című dalának refrénje is: „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom…”

Szilárd alapokra építve

Az azóta eltelt közel két hónap alatt a megkötött szövetség csak még erősebb lett, ezért is kértünk bővebb információt az egyesület alelnökétől, Jóni János fafaragótól. – Tizenhat alapító taggal emeltük a magasba a népművészet zászlaját, Jánkmajtisról, Beregdarócról, Gyüréből, Kisvarsányról, Ilkről, Vásárosnaményból, Gergelyiugornyáról, Nagydobosról, Mátészalkáról csatlakoztak hozzánk alkotók. Felismertük, hogy közös az érdek, azonos a cél, szükségünk van egymásra, mert együtt jobbak vagyunk, mint külön-külön, és többet tehetünk a Szatmár-Beregi térség kulturális arculatának formálásáért.

Vándorkiállításokat rendeznek

Az alkotó közösségünk azokra a szilárd alapokra építkezik, amelyeket Dr. Puskásné Oláh Julianna, a Nyíregyházi Aranykapu Népművészeti Egyesület elnöke, Schmidt Sándor fafaragó, a népművészet mestere, Baloghné Béres Györgyi fafaragó, valamint az egyesületünk aktív tagja és szakmai irányítója, Baráth Sándor Kristóf faszobrász, népi iparművész raktak le a megyénkben.

Jóni János elmondta: a folyamatos jelenlétükkel elsősorban azon kívánnak munkálkodni, hogy a városok és a kistelepülések figyelmének a középpontjában tartsák, milyen páratlan lehetőségek rejlenek a népművészetben és a kézművességben. Ezért azt tervezik, hogy vándorkiállításokkal járják majd a térség városait és falvait.

– Szilárd meggyőződésünk, hogy bármennyire is gyorsan változik a világ, csupán a népművészet révén hozhatók felszínre és tarthatók meg a jövő számára olyan régi-új értékek, amelyek a boldogulás irányába is utat mutathatnak, reményt adva nagyon sok fiatalnak. A saját példánkon keresztül fogjuk bebizonyítani, hogy az új technikai vívmányok mellett is számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt a kézművesség, növelve ezzel a helyben maradás esélyeit. Egy-egy kézműves szakág elsajátításával akár 4-5 szakmának is meglehet tanulni az alapjait, a mesterfogásait. A mi feladatunk az is, hogy bizonyítsuk: helyben is lehet boldogulni, különösen, ha egymás boldogulását is segítjük. Csak a fantáziánk szabhat határt annak, meddig juthatunk.

Reméljük, hogy az önkormányzatok felismerik az egyesület működésének hasznosságát, és a támogatásukkal segítik majd a munkánkat – fogalmazta meg a küldetésüket Jóni János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában