Helyi közélet

2019.03.19. 17:20

Diákok a szakma kapujában

Nyíregyháza - A konferencián megjelent diákok bebizonyították: nem lehet elég korán elkezdeni a kutatómunkát.

Nyíregyháza - A konferencián megjelent diákok bebizonyították: nem lehet elég korán elkezdeni a kutatómunkát.

A Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium előadótermében gyülekezik a tömeg. Elegánsan felöltözött tanárok, diákok, szakemberek és érdeklődők lepik el a helyiséget: hamarosan kezdetét veszi a XXII. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia (OESZTDK).

Nívós szakmai zsűri

A nyíregyházi szakközépiskola már második alkalommal biztosítja a helyszínt a kétnapos, előadásokkal és színes programokkal tarkított rendezvényhez. Az országos konferenciára 19 szociális és egészségügyi szakképzést adó iskolából 54 pályaművet küldtek be a tanulók, amelyekből a szakmai zsűri 24 munkát hívott vissza az eseményre – ezeket hallhatják a résztvevők hétfőn és kedden. A konferencia elsődleges célja, hogy motiválja az egészségügyi és szociális szakképzésben tanuló diákokat a szakma mélyebb megismerésére.

Az előadók prezentációit olyan szakemberek értékelik majd, mint György Annamária, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Szakképzésfejlesztési Főosztály vezetője, dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény igazgatója, dr. Papp Katalin, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának docense, Nagy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója, valamint Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke.

– Hiszek abban, hogy az a 24 diák, aki hamarosan bemutatja kutatómunkájának eredményeit és megoldásait, a jövőben meghatározó szereplője lesz a nyíregyházi szakképzésnek – mondta el a megnyitón Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Jeligékre dolgoztak

A konferencián részt vevő tanulók többek között olyan jeligékre készíthették el pályaműveiket, mint a „Divat-e a szoptatás? A szoptatás jelentősége régen és ma” vagy „Fűben, fában orvosság van! Alternatív gyógymódok”, de számos előadás hangzott a magyar egészségügy talán legnagyobb problémájának számító „Menjek vagy maradjak? Az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalásának dilemmái” témakörben is. A diákok korukat meghazudtoló alapossággal járták körbe az általuk választott témát. Az előadásokból megtudhattuk többek között azt, hogy a közösségi médiának köszönhetően napjainkban egyre népszerűbbé válik a szoptatás, ugyanis rengeteg édesanya a csecsemőgondozásról az internetről tájékozódik. Egy másik tanuló rávilágított arra, hogy a 30 év alatti, egészségügyi dolgozók majdnem 82 százaléka eljátszott a külföldi munkavállalás gondolatával, míg akadt olyan előadó, aki két intézmény belgyógyászati és sebészeti osztályán vizsgálta az ott dolgozók ismereteit a megfelelő kórházi fertőtlenítésről.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában