Helyi közélet

2019.03.23. 11:16

Hamburg, Párizs és New York

Nyíregyháza - A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén szerepelnek a nyíregyházi énekesek.

Nyíregyháza - A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén szerepelnek a nyíregyházi énekesek.

Többéves kapcsolat fűzi össze a Budapesti Fesztiválzenekart és a Nyíregyházi Cantemus Kórust.

Pár évvel ezelőtt például Fischer Iván karnagy az általa rendezett Mozart-operába, A varázsfuvolába a Cantemus Fiúkórus tagjaiból választott három rátermett legényt. Az operát még az Egyesült Arab Emírségek székhelyén, Abu-Dzabiban is bemutatták egy fesztivál keretében.

Bartók Béla szerzeményei

Februárban Udinében és Budapesten a Cantemus vegyeskarral adott közös hangversenyt a Fesztiválzenekar.

A közös munka tovább folytatódik a két művészeti együttes között, s az együttműködésnek köszönhetően az elkövetkező napokban három külföldi városban mutatkozhatnak be a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar tagjai. A külföldre készülő fiatalok Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével péntek délelőtt Budapestre utaztak, hogy próbáljanak a zenekarral, így Szabó Soma Liszt-díjas karnagy, a kórusintézmény művészeti vezetője adott tájékoztatást szerkesztőségünknek a külföldi turnéról.

– A Budapesti Fesztiválzenekar Bartók Béla szerzeményeiből állított össze egy koncertet, s a műsorban a világhírű zeneszerző egynemű karokra írt művei is helyet kaptak. Ezeknek az eléneklésére kérte fel Fischer Iván karnagy a nyíregyházi énekkart. A koncerteken felcsendülnek a capella gyermekkari művek Szabó Dénes vezényletével, valamint a közönség hallhat majd megzenésített egynemű darabokat is. A zenekar még eljátssza A csodálatos mandarint és a Concertót.

Sűrű a program

Az első ilyen hangverseny március 25-én Hamburgban lesz 20 órától. A fiatalok hazautaznak, mert a következő fellépés március 30-án lesz a francia fővárosban, a Phil­harmonie de Paris épületében. Ezután is hazajönnek, hogy aztán április 5-én New Yorkban a Carnegie Hall közönsége is gyönyörködhessen a Bartók-szerzeményekben.

- MML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában