Helyi közélet

2019.03.27. 11:18

Lelkesen kutatják az elődeiket Nyíregyházán

Nyíregyháza - A beszélgetések során előfordult, hogy közös rokoni szálakat találtak 150-200 évre visszamenőleg.

Nyíregyháza - A beszélgetések során előfordult, hogy közös rokoni szálakat találtak 150-200 évre visszamenőleg.

Mindenki kíváncsi arra, hogy kik voltak az ősei, kik a rokonai, kik tartoznak a családjához. Sokan kutatásba is kezdenek, hogy megalkossák a rokoni szálakat feltüntető családfát.

Információk, tapasztalatok

A napokban Nyíregyházán is megalakult egy olyan közösség, amelynek a tagjai fáradhatatlanul kutatják a múltat.

– A vasutas művelődési házban március elején tartottuk meg az első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Családfakutató Klub tagjainak a találkozóját – kezdte bemutatkozásként Nagy István amatőr családfakutató, a nyíregyházi találkozó megálmodója és főszervezője. – Az eseményt hagyományteremtő céllal hoztuk létre, mert fontosnak tartjuk, hogy legyen egy olyan hely, ahol mind az amatőr, mind pedig a profi családfakutatók egy klub formájában otthonra találhatnak.

– Itt információt, tapasztalatot cserélhetnek, illetve tanácsokkal láthatják el egymást, ezáltal is nagyobb sikereket érhetnek el a kutatás területén. A jövőben szeretnénk a felmerülő érdeklődési köröknek megfelelően olyan előadókat meghívni, akik szakterületüknek megfelelően bővíthetik ismereteinket, tudásunkat, valamint a kutatótársaknak is lehetőséget szeretnénk teremteni az elért eredményeik bemutatásához.

Nyíregyházi betelepítések

– A találkozón a nyíregyházi levéltár képviselője előadást tartott az ottani kutatási lehetőségekről. Pócsi Zsolt családfakutató röviden bemutatta és összegezte a Nyíradonyban elért kutatási eredményeit, összekötve az egyéb kutatási lehetőségekkel, melyek nem a levéltárhoz köthetőek. Szabó Előd író-családfakutató bemutatta három szatmári település – Csenger, Komlódtótfalu és Nagygéc – családfáit, képekkel és ismertető anyaggal illusztrálva.

Személyes kapcsolatok

– Hrestyák Rudolf amatőr családfakutató az 1753-as nyíregyházi betelepítésekről szólt, és az ezzel kapcsolatos saját családfáját mutatta be. Az előadásokat követően kérdéseket lehetett feltenni az előadóknak, illetve az érdeklődési köröknek megfelelően beszélgetéseket folytattak a résztvevők egymással – folytatta a tájékoztatást Nagy István. – A találkozóval kapcsolatban meg kell említenem, hogy ez már a második lépés volt, hiszen tavaly ősszel az egyik ismert közösségi oldalon létrehoztam a „Családfakutatás-Szabolcs vármegye és vele határos vármegyék” csoportot, mert szerettem volna egy csoportba invitálni azokat a kutatókat, akik Szabolcs megyéhez kötődnek kutatásaik során.

– Az eltelt idő alatt merült fel az igény arra, hogy ne csak az interneten tartsuk egymással a kapcsolatot, hanem amennyiben lehetőség lenne rá, akkor személyesen is vegyünk részt egy családfakutatással kapcsolatos találkozón. Az első találkozót a helyszínen élénk érdeklődés kísérte. Az előadásokat internet segítségével élő adásban is követni lehetett, ugyanis mind az ország távolabbi területein élő kutatótársaktól, mind pedig a világ távolabbi szegleteiből, például Németországból, sőt a tengerentúlról is érkezett olyan kérés, hogy tegyük lehetővé a találkozó eseményeinek nyomon követését, hiszen a nagy távolság miatt nem tudnak személyesen részt venni a találkozón.

Tanácsokkal segítenek

– A találkozó után kijelenthetem, jó úton járunk, hiszen mindamellett, hogy a kutatótársak egymást tanácsokkal segítették, voltak, akik a beszélgetések során 150-200 évre visszamenőleg közös rokoni szálakat találtak. Sokan cseréltek elérhetőséget, mert a továbbiakban is szeretnék egymással tartani a kapcsolatot. Sok pozitív visszajelzés érkezett, és egyre többen érdeklődnek, hogy mikor tartjuk a legközelebbi találkozónkat, mert nagyon szívesen részt vennének rajta.

DM


Közös séta a levéltárban

– A találkozót más, nagyobb létszámmal működő családfakutató csoportok is figyelemmel kísérték. Például Budapestről a délelőtti órákban érkezett egy 8-10 fős csoport a „Családfa – Gyökerek és szárnyak” vezetőjének szervezésében, akik kiegészülve a helyi kutatókkal úgynevezett „levéltári sétát” tartottak Nyíregyházán a levéltárban és a görögkatolikus püspöki levéltárban, betekintést nyerve azok működésébe – emelte ki a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában