Helyi közélet

2019.03.20. 16:49

Nagy és összetartó család

Mátészalka - Magyarként méltán lehetünk büszkék a ritka kincsünkre, a néptáncunkra.

Mátészalka - Magyarként méltán lehetünk büszkék a ritka kincsünkre, a néptáncunkra.

A városi sportcsarnokot teljesen megtöltve, a napokban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Szatmár Táncegyüttes. A rendezvényen több alapító tag is jelen volt, többen fel is léptek, annak ellenére, hogy ők ma már aktívan nem táncolnak – mondta el Filep László, a rendezvény szervezője, az est koreográfiájának megálmodója.

Több generáció

Az egyedülálló rendezvényen öt generáció néptáncosai vonultak színpadra, mintegy 140-en. A legkisebb „fellépő” a második életévét sem töltötte be, míg a legidősebb táncos 70 év feletti volt. A műsor összeállítása során régi mátészalkai képek elevenedtek meg, és váltak történetté, hiszen a „szatmárosok” javarészt mátészalkaiak, vagy erős mátészalkai kötődéssel bíró személyek közül kerültek ki. A rendezvényen Kovács Sándor országgyűlési képviselő, dr. Hanusi Péter polgármester és Tóth Béla, az utánpótlás–nevelést biztosító háttérintézmény, a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszöntötte a táncosokat és a nézőket.

A háromórás rendezvény minden pillanatában azt érezhette a közönség, milyen jó a néptáncos közösséghez tartozni, legyen szó bármelyik generációról, és mennyire büszkék lehetünk magyarként erre a ritka kincsre, a néptáncunkra. A legmeghatóbb pillanat az est folyamán az „Összetáncoltak” címet viselő rész volt, ahol 15 olyan család vonult a színpadra, akik a Szatmár Táncegyüttesben ismerkedtek meg, házasodtak össze, születtek gyermekeik vagy akár unokáik. A táncegyüttes tehát nem csupán átvitt értelemben működik nagy és összetartó családként Mátészalkán.

A kezdetek

A Szatmár Táncegyüttes 1978-ban alakult egy iskolai csoportból. Az együttes alapításának célja a kezdetekben egy olyan közösség kialakítása volt, ahol a tagok szabadidejüket hasznosan eltölthették. 1980-tól szakmai fellendülést hozott a Gaál András–Szalavári Anna házaspár Budapestről Mátészalkára költözése. 1987-ben a házaspár távozott Mátészalkáról, az együttes vezetését Csató Csaba és Tárkányi Valéria vette át. 1988-ban sikerült megvédeniük Arany III. minősítésüket. 1991-ben a tánccsoport levált a művelődési központról, s a kézművesekkel együtt megalakították a Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesületet. Az egyesület elnökének a tagok Tóth Bélát, titkárainak Balogh Andrásné Béres Györgyit és Csató Csabát választották. 1991 és 1999 között néhány lelkes pedagógus közreműködésével folyt a munka és az utánpótlás–nevelés. 1999-től 2001-ig az egyesület volt táncosa, Babinecz Sándor, a Népművészet Ifjú Mestere vezette a Szatmár próbáit. Ezután Tóth Béla vezetésével elkezdődött egy új generáció kinevelése. 2004–től a művészeti vezetést Filep László és Filep Gergő vette át.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában