Helyi közélet

2019.03.30. 10:20

Sárga túró nélkül nincs ünnep

Nyíregyháza - Már a dédnagymamája és a nagymamája is készített húsvétra sárga túrót, és a hagyomány nem szakadt meg.

Nyíregyháza - Már a dédnagymamája és a nagymamája is készített húsvétra sárga túrót, és a hagyomány nem szakadt meg.

A húsvéti magazinunk receptjei ezúttal is a baktalórántházi Fenyves Hotelben öltöttek testet, és amíg a szakácsok és cukrászok az ételek elkészítésén dolgoztak, Krivács András tulajdonossal az elmúlt, eseményekben gazdag időszakról beszélgettünk. Egyrészt rengeteg teendője volt a Fenyvesben, ahol egy nagyszabású felújítás adott neki munkát, de a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnökeként sem unatkozott: a magyar szakácsok és cukrászok több nemzetközi versenyen is képviselték az országot, a felkészítésükben – és persze a részvételükben – pedig a szövetség, és maga az elnök is tevékeny szerepet vállalt.

– A szálloda egy része és a lenti étterem teljesen megújult: a tavaly novemberben indult munkálatok néhány héttel ezelőtt fejeződtek be, és a vendégek kényelmét szolgáló átalakítások ezzel nem értek véget: hamarosan elkezdjük a télikert építését – mesélte. – A növényekkel teli többfunkciós építmény nemcsak esztétikai élményt nyújt, de különféle rendezvényeknek is helyet biztosít majd.

Kiváló kollégák

Maga az étterem tavaly jubilált: a család 1998-ban vette át a Fenyvest az ÁFÉSZ-tól, és ahogy Krivács András mondja, akkor eszükbe sem jutott, hogy ebből valaha az ország legkeletibb első négycsillagos szállodája lehet.

– Minőségi vendéglátásra törekedtünk, és apró lépésekkel haladtunk előre, de az tény: a kezdet nem volt könnyű. A hagyományos magyar konyhát megtartottuk, de ötvöztük a XXI. századi technológiákkal, ezt a fajta fúziós konyhát pedig nagyon szeretik a vendégeink. A befektetett munka tehát meghozta a gyümölcsét, de tudjuk, hogy egy pillanatra sem állhatunk meg: egyrészt azért, mert a gasztronómia napról napra fejlődik, másrészt azért, mert a vendégeink igényei is folyamatosan változnak. A megye határmentiségéből adódóan négy nemzet metszéspontjában vagyunk, ez a sokszínűség is hozzájárult ahhoz, amilyenné a Fenyves vált: nemcsak az üzletemberek, de a családok is jól érzik nálunk magukat. És ha arról beszélünk, hogy mi lehet a siker titka, meg kell említeni az előrelátást is – mondja Krivács András, akit tavaly májusban immár negyedszer választottak meg az MNGSZ elnökévé, így hetente legalább három napot a fővárosban tölt – éppen ezért volt fontos számára, hogy megtalálja azokat az embereket, akikben tökéletesen megbízhat, de az is, hogy kiváló kollégákkal dolgozzon együtt.

Remek eredmények

Ezen a téren nem lehet oka panaszra, hiszen a munkatársai nemcsak a Fenyves konyháján remekelnek, de a nemzetközi versenyeken is kiválóan megállják a helyüket. A tavaly év végén Luxemburgban megrendezett kulináris világbajnokság nemzeti válogatottjában az étterem séfje, Huszár Tibor és a Fenyves cukrásza, Kézi Sára is helyet kapott. A csapat fantasztikusan teljesített, minden idők legjobb eredményét érték el, ennek köszönhetően pedig nem kell európai kvalifikáción részt vennünk, azaz automatikusan kijutottunk a jövő évi szentpétervári világdöntőre.

Nemrégiben jött az újabb siker: februárban Rimini adott otthont a cukrász-világbajnokság közép-európai selejtezőjének, amelyen a magyar színeket Nagy Csaba cukrász és segítőjeként Kézi Sára képviselték. Nem is akárhogy: aranyérmet szereztek, így ők is ott lehetnek a szentpétervári világdöntőn. A márciusra sem lehetett panasz: a tatai Farsang Kupán, amely az ország egyik legrangosabb gasztronómiai versenye, és amelyen szakácsok, cukrászok, pincérek és pékek mérik össze tudásukat, a felnőtt szakácsok között a Fenyves szakácsa, Kulcsár Ádám győzött, a baktalórántházi étterem másik szakácsa, Potor Dávid pedig ezüstéremmel tért haza.

Jöhetne tehát egy kis pihenés, de a közelgő húsvét számukra inkább a munkáról szól majd, hiszen a négynapos ünnep alatt is várják majd a vendégeket. Arra persze lesz idő, hogy meglocsolja a család hölgy­tagjait, és az is biztos, hogy sárga túró is kerül az asztalra. – Már a dédnagymamám és a nagymamám is készített húsvétra sárga túrót, és természetesen a hagyomány azóta sem szakadt meg: számomra ez az étel egyet jelent az ünneppel – mondta Krivács András.

Húsvétváró magazin

A 84 oldalas húsvéti receptmagazin április 11-én jelenik meg, a kiadványt a szerkesztőségünk mellett a megye több pontján is megvehetik majd az érdeklődők – az árusítóhelyek listáját a Kelet-Magyarországban folyamatosan megjelentetjük. A recepteket és ételfotókat tartalmazó színes magazint előfizetőink 499 forintért vásárolhatják meg.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában