Helyi közélet

2019.03.08. 15:45

Volt egyszer egy pezsgő műkincspiac

Nyíregyháza - Magas színvonal és családias hangulat jellemezte az egykori vásárteret.

Nyíregyháza - Magas színvonal és családias hangulat jellemezte az egykori vásárteret.

Talán Hatzel Márton 1848-as honvédet, Nyíregyháza egykori polgármesterét, majd az első népképviseleti országgyűlés követét se szomorította volna el, ha láthatja, hogy a róla elnevezett térre 1895-től ócskapiacot, később zöldséges-, majd pedig régiségpiacot telepítettek a kései utódok. Ma már ez is történelem, akár a névadó tisztes életútja, kár lenne, ha végképp feledésbe merülne.

Gyorsan elterjedt a híre

Ezért is örültünk, amikor rátaláltunk Jászai János régiségkereskedőre és gyűjtőre, aki egy kivételes pillanatban elárulta lapunknak, hogy a város egyik színfoltját, az egykori műkincspiacot személyesen ő maga hívta életre valamikor a 90-es évek valamelyikén.

– Habár az évre pontosan már nem emlékszem, arra viszont igen, hogy akkoriban is gyakran megfordultam a pécsi és a budapesti régiségvásárokon, és egyszer azt találtam mondani a hozzám hasonló gyűjtő barátoknak: mi lenne, ha Nyíregyházán is létrehoznánk valami hasonlót – vágtunk bele a történetbe. – Sokáig nem találtunk neki helyet, mert mindenhonnan kitiltottak bennünket, míg végül a kis Hatzel téren háborítatlan helyre találtunk. Gyorsan elterjedt a vásár híre, mert új dolog volt, és a város potentátjai is szívesen múlatták benne az időt. Ráadásul gyakran hírt adott rólunk a rádió és a sajtó is. Jöttek aztán gyűjtők Debrecenből, Miskolcról, Békéscsabáról, hozták a szebbnél szebb művészeti alkotásokat és műkincseket.

– Más árust nem is engedtünk magunk közé, nem akartunk a mi térfelünkből ócskapiacot csinálni. Annak ott voltak a környező utcák, nem engedtünk a színvonalból. Úgy is hirdettük, hogy régiségkiállítás és -vásár, így nem háborgatott bennünket még az adóhivatal sem. Nem is lett volna miért, hiszen nem a kereskedésen volt a hangsúly, a piac gyorsan kulturális és közéleti színtérré vált. Volt ott közöttünk mindenféle ember – orvos, jogász vagy bíró –, sok tanult koponya, akik nemcsak történelmi, de művészettörténeti jártassággal is büszkélkedhettek. Egy műkincskereskedőnek vagy komoly gyűjtőnek tisztában kell lennie a különféle korszakokkal, stílusokkal, a festészet, a szobrász- és ötvösművészet vagy a porcelánművészet mikéntjével. Magam is historikus alkat vagyok, hosszú éveken át szívtam magamba az ismereteket, bújtam a szakirodalmat, az aukciós könyveket.

Minél hosszabban belemerültünk a diskurzusba, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Jászai János élete kész kalandregény. A kereskedést egy mádi, vérbeli kereskedőtől, Asztalos Istvántól tanulta egykor, kifejlesztve önmagában is a remek üzleti érzéket. Látva a szép iránti rajongását, egyszer a mestere így fogadta: „János, ha rajta ülsz, nem fogsz haladni, az árut mindig forgatni kell!” János pedig követte minden tanácsát. A fiatal terménykereskedő innentől egyre pontosabban tudta, mibe fektesse szépen gömbölyödő jövedelmét. Járta a környező országokat – Romániát, Csehszlovákiát, Szlovéniát –, jól tudva, mit érdemes megvenni. Az is megérne egy misét, miféle kincsek futottak át a kezei között. Egyelőre érjük be annyival, hogy ő vásárolta meg a Telekiek hagyatékát Kolozsvárott. A Hatzel téri piac létrejötte is részben a kalandvágyó, örökmozgó természetének köszönhető, hiszen ne feledjük: 30 éven át járta, és járja ma is a háromnapos pécsi vagy a szombatokra eső budapesti műkincspiacokat.

Nem olyan a hely szelleme

– Miskolcon minden hónap első vasárnapján, Debrecenben pedig minden második héten rendeznek vásárt. A miskolci a legnagyobb, oda egy-egy alkalommal százezer ember is kimegy. Jönnek szlovákok, románok, lengyelek, dunántúliak, és persze családosok, akik a gyerekeiket kézen fogva sétálgatnak, nézelődnek. Az aztán a vásár! Nekünk itthon 2011-ben egy új helyet keresett a város, így kerültünk Jósavárosba. Pár év után kiderült, ott már nem az igazi, gyorsan át is alakult ócskapiaccá. A korán kelő árusok idővel kiszorítottak bennünket, de szép lassan a kedvünk is elment az egésztől. Kicsi a tér, parkoló se nagyon van, a hely szelleme és színvonala sem olyan, mint a régié volt. Persze próbálkozhatnánk másfelé, csakhogy Nyíregyházán szinte mindent beépítettek. Talán egy nagyáruház parkolójának vagy a vásártérnek a sarkában meghúzódhatnánk. De már nem is nagyon akad, aki szervezze… – zárta a beszélgetést lemondóan Jászai János.

Mi pedig azóta is azon munkálkodunk, hogy az életének egyéb részleteit is elmesélje. Mert higgyék el, kész kalandregény!

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában