Helyi közélet

2019.04.03. 11:01

Bárkiből lehet erdőtündér

Nyíregyháza - Átadták az erdei iskolai pályázat díjait az ifjú alkotóknak Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Átadták az erdei iskolai pályázat díjait az ifjú alkotóknak Nyíregyházán.

Az erdők nemzetközi napján rendezték meg a Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájában az „Erdőtündér kerestetik” című alkotói és meseíró pályázat díjátadó ünnepségét.

Zenés filmetűd Bockerekről

Az alkotásokat Havasi Tamás, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet művésztanára, a meséket Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelvészeti Intézet intézetigazgatója zsűrizte.

Az ünnepséget Szoko­lovszki Géza, a Nyíregyházi Erdészet erdőgondnoka nyitotta meg, majd a Bockerek­-erdőben forgatott pár perces zenés filmetűddel hangolódtak a résztvevők a jeles napra.

Az okleveleket, díjakat Minya Károly adta át, majd röviden értékelte is a beérkezett pályaműveket. A három legjobbnak ítélt mesét szerzőik tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlevők.

S hogy mi volt a feladat? „Erdőtündér kerestetik!” – állt a hirdetésen, mely egy párás hajnalon jelent meg az erdőszéli öreg tölgyfa törzsén. Az erdő állatai összesereglettek, tanácstalanul kérdezgették egymást. „Ki tehette ki a felhívást? Egyáltalán mi a dolga egy erdőtündérnek? Ki lenne e feladatra alkalmas?” Ezt a mesét kellett folytatniuk a fiataloknak, hogy a végén kiderüljön: ki lesz méltó e csodás „állás” betöltésére, s vajon manapság vannak-e erdőtündérek? Volt, aki igazi detektívtörténetet írt, míg más meséjéből kiderült, hogy az erdőtündér segítői az erdészek, de bárki lehet erdőtündér, ha vendégként érkezve az erdőbe óvja a benne élőket.

KM


Eredmények

Meseíró pályázat:

1. Györe Anna Boróka (4. oszt., Szent Imre Kat. Ált. Iskola, 2. Nádassy Zsófia (3. oszt., Móra Ferenc Általános Iskola), 3. Páll Nóra (4. oszt., Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye). Különdíj: Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola 3. a oszt. (a legtöbb mesét küldte be).

Alkotói pályázat:

1. Balogh Éva Tündér és Hudák Panna (6. oszt., Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola), 2. Molnár Marica (2. oszt., Nagykállói Általános Iskola), 3. Cselószki Petra (6. oszt., Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola). Különdíj: Nádasi Amélia (3. oszt., Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában