Helyi közélet

2019.04.11. 08:05

Nem maradhatnak le a fejlődésben a falvak

Vállaj – Új egészségházat és felújított művelődési központot adtak át a határszéli településen.

Vállaj – Új egészségházat és felújított művelődési központot adtak át a határszéli településen.Sikeres országot csak úgy lehet építeni, ha nemcsak a főváros és a nagyobb városok, hanem a kistelepülések is sikeresek, s vidéken is van perspektíva. Az államnak fontosak a falvak, hiszen a vidéki népességet úgy lehet megtartani, ha a közszolgáltatások javulnak: rendelők újulnak meg, közösségi terek épülnek – mondta dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vállajon. Hozzátette: Az elmúlt években a vidéki népesség növekedett dinamikusabban, szemben a városi arányokkal, vidéken több gyermek születik, s ahol több a gyerek, ott több támogatásra is van szükség.

– Alig néhány hónapja, hogy átadhattuk a megújult általános iskolát, a polgármesteri hivatalra és az óvodára napelemes rendszert szereltünk, az apró – de a település számára igen fontos beruházások sorában – most az új egészségházat avathatjuk, és a művelődési központ is új formát öltött – mondta köszöntőjében Vilmos István polgármester.

Minden forint számít

Megtudtuk, hogy a művelődési házat a vidékfejlesztési program nyertes pályázatából, az orvosi rendelőt (ahol a védőnői szolgálat is helyet kap) terület- és településfejlesztési forrásból finanszírozták. Mindkét épület Vállaj ékességének, a római katolikus templomnak a szomszédságában helyezkedik el, és a tiszta, rendezett, 1300 lelkes község arculatát szépítik tovább. Az egykoron Károlyi uradalmi birtok épülete: a mai művelődési ház külső-belső felújításon esett át. Kicserélték a padlót, a nyílászárókat, a fűtést, öltözőket és színpadot építettek, amelyen a német nemzetiségi iskolások műsorát tekinthették meg a vendégek.

A fejlődés nem áll meg a határszéli faluban, útfejlesztések vannak még hátra, és a csapadékvíz-elvezető rendszer építése is tervben van. Az új, jelenleg még üres egészségház berendezéseire és műszerekre is pályáznak. Dr. Simon Miklós orszá­ggyűlési képviselő megerősítette: – Tizenhárommilliárd forintnyi fejlesztési összeg gyarapította a térséget az elmúlt években ott, ahol az önkormányzati testület tagjai összetartottak, és a település az esetleges pályázati önerőt is vállalta.

A vidék fontos marad

– Az alapszolgáltatások fejlesztése kulcsfontosságú tényező a vidéki népesség megtartásában – emelte ki köszöntőjében dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy az államnak továbbra is fontos a falufejlesztés, már csak a demográfiai mutatók tükrében is.

– Vidéken nagyobb a gyerekzsivaj – mondta –, s bármily meglepő, de arányaiban a fővárosban 20 százalék körüli a 65 év felettiek aránya, vidéken ez a szám alacsonyabb: 18 százalék. Az aktív munkavállalók száma a kistelepüléseken növekedett dinamikusabban, a fizetések 30 százalékkal zárkóztak fel, a béremeléseknek köszönhetően – támasztotta alá az államtitkár azt, hogy meg lehet találni a perspektívát a vidéken is, de hozzá is tette, hogy az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása továbbra is prioritás, valamint szeretnék visszafogni az orvoselvándorlást a falvakban is.

– Nagy bajban lennénk, ha nem lenne az országos praxis letelepedési és vásárlási program. Ezidáig 262 orvos vásárolt körzetet, amelyre 20 milliós vissza nem térítendő támogatást nyújtott a forráskeret, és praxisvásárlásra 230 orvos pályázott országos szinten. A Magyar falu programban orvoslakások építésére, rendelők felújítására és eszközbeszerzésre 11 milliárdos keret áll rendelkezésre a következő évben. Ez tovább javíthatja a helyzetet – mondta. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a képernyők és „kütyük” térhódításával egyre nehezebb felvenni a kesztyűt, egyre kevesebb időt töltenek az emberek egymással, közösségben.

– Az új épületeket élettel kell megtölteni, az a tapasztalat, hogy a megújult kulturális központokban több eseményt, programot, családi rendezvényt tartanak, ez fontos, hiszen a művelődési és hagyományőrző programok a magyar kultúra megerősítését szolgálják – hangoztatta az államtitkár, aki az ünnepélyes szalagátvágás után megtekintette az új intézményeket Vállajon.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában