Helyi közélet

2019.05.31. 12:59

A legjobbak között

Zsigó Miklós, a Krúdy-gimnázium diákja első díjat nyert a tudományos tehetségkutatón.

Zsigó Miklós és édesapja, Zsigó Zsolt a díjátadó után

A 28. alkalommal meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak tíz díjat, két különdíjat és több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a szerdai eredményhirdetésen a Magyar Innovációs Szövetség.

A 20 év alatti fiatalok számára meghirdetett verseny 168 indulója közül végül kilencvenhatnak sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát. Köztük volt a nyíregyházi Krúdy-gimnázium diákja, Zsigó Miklós is, aki Moly.Net című munkájával az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság döntése alapján első díjat nyert.

Moly.Net a kártevők ellen

Az eszköz egy új kialakítású feromoncsapda, amiben Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás tér- és időbeli lefolyásáról is.

Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag és permetszer vásárlásában.

Az első díjas pályázók – így Zsigó Miklós is – lehetőséget kapnak arra, hogy képviseljék hazánkat az Európai Unió szeptemberben Szófiában megrendezendő 31. Fiatal Tudósok Versenyén.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában