Nekrológ

2019.05.30. 11:30

Búcsú Angyal Sándortól

A riport volt a Kelet-Magyarország egykori főszerkesztője, Angyal Sándor számára a műfajok királynője.

A mindig közvetlen Angyal Sándor | Fotó: Racskó Tibor

Elhunyt a Kelet-Magyarország rendszerváltás utáni első főszerkesztője, dr. Angyal Sándor, aki tizenhárom éven át vezette a szerkesztőséget – az „Aranytollas” újságírót 2019. május 20-án, hétfő reggel, 81 éves korában érte a halál.

Az egyszerű emberek szószólója

Angyal Sándornak a Kelet-Magyarország szerkesztősége volt az egyetlen munkahelye. A közgazdasági technikumi érettségi után egy héttel már a megyei lapnál volt gyakornok, később – végigjárva a szerkesztőségi ranglétrát – munkatárs, rovatvezető, olvasószerkesztő, főszerkesztő-helyettes lett, majd főszerkesztőként ment nyugdíjba 66 éves korában.

A mindig közvetlen Angyal Sándor | Fotó: Racskó Tibor

Dr. Angyal Sándornak az élete volt a Kelet-Magyarország, ám a szerkesztőségi munkája mellett jogi diplomát is szerzett, a Kelet főszerkesztőjét oktatni kérte fel a Nyíregyházi Főiskola, ahol óraadó címzetes főiskolai docensként sajtóetikát tanított tíz éven át a leendő újságíróknak. Örömmel látta, hogy egykori hallgatói közül néhányan már remekül írnak a mostani lapban vagy dolgoznak a helyi tévéknél. Aktív korában a riport volt számára a műfajok királynője, mert – miként vallotta – abban nemcsak az örömöket, a sikereket, hanem a gondokat is be lehetett mutatni, s ő szíve szerint a munkásembereket helyezte a középpontba. Publicisztikáiban is az egyszerű embereket képviselte, napi problémáikat felmutatva az ő szószólójuk volt.

Engedte szárnyalni őket

Vezette a Kelet-Magyarországot a rendszerváltás izgalmas, a lap tulajdonos­váltásának feszültséggel teli időszakában. Főszerkesztői 13 éve alatt mindig azt tartotta szem előtt, hogy a Kelet maradjon kiegyensúlyozott újság, legyen a megye lakosságának hiteles hírforrása. Az olvasó kiszolgálása volt számára az első, olyan nem fordulhatott elő, hogy a laptól segítséget kérő előfizető – legyen az akár a legtávolabbi településen élő – ne kapott volna azonnal segítő kezet a szerkesztőség valamelyik munkatársától.

A „Főnök” bölcsességével, tanácsaival nyomon kísérte, amikor kellett, segítette a pályán fiatal kollégáit. Az alkotói mértéktartás, a kristálytiszta fogalmazás elvárása mellett sosem a lelkes ifjak kordában tartása volt a célja. Sokkal inkább arra biztatta őket, hogy bár engedjék szárnyalni gondolataikat, azt sose feledjék, hogy ugyanolyan emberek, mint az olvasóik.

A betegség némította el

Nyugdíjazása után állandó rovata volt, még évekig jelentek meg írásai az újságban. Az elmúlt néhány évben azonban egyre súlyosbodó, ugyanakkor férfiasan viselt betegsége is közrejátszott abban, hogy hűséges olvasói már hiába keresték az A.S. monogramot a Kelet-Magyarországban.

Angyal Sándor augusztusban lett volna 82 éves. Nyugodjék békében!

Dr. Angyal Sándor búcsúztatása május 31-én, pénteken 14 órakor lesz a nyíregyházi Északi temető főbejárati ravatalozójából.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában