Elcammogtunk a medvenapra

2019.05.06. 11:13

Happy Bears Day: így ünnepeltek a medvék

Különleges látni- és harapnivalókban gazdag napot szervezett a nemzetközi medvenap alkalmából május első vasárnapján a Nyíregyházi Állatpark. A Happy Bears Day nem csak a gyerekeknek nyújtott tartalmas, emlékezetes pillanatokat, édes élményeket: mackókiállítás nyílt a Viktória Házban, a színpadnál mézkóstolás és méhészeti bemutató várta az érdeklődőket, az étteremben pedig „mackós” finomságok közül is lehetett választani.

„Bocs, de könnyítek a bundámon egy kicsit” Fotó: Sipeki Péter

Legtöbben az északi sarkvidék ikonikus állatainak, a jegesmedvéknek tortájára, ünnepi ebédjére, a kis pandákra, a barna medvék és a pápaszemes medvék látványetetésére voltak kíváncsiak, de a fókashow sem veszített a népszerűségéből.

Mindenki ­hallott már a jegesmed­véről, a barna medvéről vagy az ­óriáspandáról, de azt már kevesen tudhatják, hogy összesen nyolc medvefaj él a világon, a május 5-én, vasárnap „Happy Bears Day”-t hirdetett Nyíregyházi Állatparkban pedig – az országban egyedülálló módon – három medvefaj található: a jegesmedve, a barna medve és a pápaszemes medve.

Halat eszik és nem kólázik

Ottjártunkkor, tegnap dél­előtt azt tapasztaltuk, hogy a kissé szeles, esős idő ellenére is sokan érezték fontosnak, hogy gyermekeikkel, unokáikkal ellátogassanak a medvenapra, hogy szinte testközelből figyeljék, fotózzák végig a látványetetéseket, és e tematikus programon minél többet megtudjanak a medvefélékről.

Az egyik üdítőital kampányarcaként ismert jegesmedvéről például azt, hogy a ragadozó emlősök egyik legnagyobb testű képviselője. Ez a hatalmas, lomhának tűnő állat ügyesen halászik, vadászatkor pedig nagyon kitartóan üldözi a zsákmányát. Szinte sohasem teszi a lábát szárazföldre, többségük egész életét a sarkvidék befagyott vizein, a zajló jégmezőkön tölti.

– Mókás volt, amikor beugrott némi harapnivalóért a vízbe, s az is, amikor felbukkant a mélyből, megrázta magát, majd komótosan nekilátott az ebédjének. Kedvelem a halakat is, de most a macinak drukkoltam – mesélte az egyik általános iskolás, a lelkes, zelkes Tudja Boróka.

– Kedves volt a gondozóktól, hogy ezen a napon „macitortával” kedveskedtek a medvéknek. Tetszett a mackókiállítás, finom volt a medvehagymás pogácsa és a méz is, amit megkóstoltam – tette hozzá Boróka.

Bátran kövessük Micimackó példáját!

Az időjárás sajnos nem kedvezett a medvenapi mézkóstolásnak és méhészeti bemutatónak, de Kerekréti István méhész így sem panaszkodott, legalábbis azokra nem, akik – Micimackóhoz hasonlóan – már ismerik és szeretik a mézet.

– A medvékkel együtt a minőségi, természetes cukrot tartalmazó, egészséges termelői mézeket is népszerűsítettük.

– Bármennyire is árérzékenyek vagyunk, ahol csak lehet, részesítsük előnyben a zárszalaggal ellátott, magyar termelői mézet a kristálycukorral szemben, a saját egészségünk, jólétünk érdekében! – tanácsolta a szakember, aki az akác- mellett a vegyes- és a napraforgó mézet is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta – akár macisüveges kiszerelésben is.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában