Nyírszőlős

2019.05.29. 10:27

Hogy gyermek hátrányt ne szenvedjen

Még az otthont is megpróbálják pótolni a gyerekek számára a megújult nyírszőlősi kollégiumban.

A nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium most már nemcsak remek iskola, de egyre vonzóbb is a gyerekek és szüleik számára, hiszen a közelmúltban megszépült és új köntöst kapott a nyírszőlősi kollégiuma. A Nyíregyházi Tankerületi Központ csendes környezetben, jó levegőjű zöldövezetben álló intézménye eddig is fontos hídszerepet töltött be a környéken távolabb élő családok és a megyeszékhely között. Ám most, hogy közel 77 millió forintból megújult, még vonzóbb lett.

Az újdonság „illata”

A tanulást segítő terek infra­strukturális fejlesztésére elkülönített uniós forrásból a hármas tagolású, kis „m” betűre emlékeztető épületkomplexumnak megújult a tetőszerkezete, kicserélték a homlokzati nyílászárókat, akadálymentesítették a két bejáratot, kifestették a belső tereket és a pénzből padlóburkolat-cserére, a vizes helyiségek felújítására, valamint új berendezési tárgyakra is futotta. Tegnap már a sajtó képviselőit is megújult környezetben, a sokféleképpen hasznosítható közösségi szobában fogadta Tamás Csaba tagintézmény-vezető, illetve Baloghné Horváth Anna kollégiumvezető. A makulátlan, kényelmes kanapékon, a szabadidős foglalkozásokhoz, filmklubhoz, meseklubhoz, név- és születésnapokhoz kiváló térben nem volt nehéz elhinni, itt valóban új időszámítás kezdődött.

– Jelenleg 55 gyereknek adunk helyet ebben a kollégiumban, de akár nyolcvanat is fogadni tudnánk – mutatta be büszkén a megszépült épületkomplexumot a kollégiumvezető. – Szeretnénk, ha a családok, a több műszakban vagy késő estig dolgozók is tudnák: van egy szakmai közösség, amelyre bátran rábízhatják a gyerekeiket, ahol a nehezebb szociális helyzetben élőknek is akarnak és tudnak segíteni. A 6 és 18 év közötti gyerekekről itt egy komplex stáb gondoskodik nevelőtanárokkal, gyermekfelügyelőkkel, önkéntesekkel és speciális végzettségű szakemberekkel – hallhattuk, miközben bekukkanthattunk az új bútorokkal, asztalokkal, ágyakkal, szőnyeggel, babzsákfotelekkel felszerelt foglalkozástermekbe, a fiúknak és a lányoknak külön szárnyon kialakított lakóterekbe, csoportszobákba, a lányok informatikai és tévészobájába, a tetszetős fürdőhelyiségekbe, étkezőkbe, ügyeletes helyiségekbe. Ide külön buszjárat hozza Ibrányból, Bujról, Kótajból, Polyákbokorból, Érpatakról, vagyis a környező településekről a gyerekeket, akik vasárnap 16 órától péntek délutánig családot helyettesítő gondoskodást, napi ötszöri étkezést és sok-sok törődést kapnak. Kézműves-foglalkozások, igény szerint személyiség- és közösségfejlesztő foglalkozások várják őket, a gyerekek sportolhatnak, tanulhatnak.

Számos új terv a jövőre

Az átalakítással új távlatok is megnyíltak, nem csoda, hogy Baloghné Horváth Anna rengeteg további tervet dédelget, már lerakva az alapjait a szakmákat előkészítő és motiváló foglalkozásoknak teret adó barkácsműhelynek, tankonyhának, népművészeti színtérnek. – Középtávú célunk, hogy legyen egy multifunkciós sportpályánk, és miközben Kiemelt szálláshely is lettünk, mivel nyaranta testvériskolai vendégeknek, sportcsapatoknak adunk szállást, a jövőben szeretnénk a Boldog kollégium címet is elnyerni – avatott be minden ötletébe a kollégiumvezető. Zárásképpen elmondta, hogy kedvcsinálóul június 14-én ottalvós nyílt napot tartanak a családoknak, másnap, szombaton pedig kezdődhet a Fakanál Fesztivál.

MJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában