Revízión a tejjegy

2019.05.29. 14:00

Homokfutón szivarozik Nyíregyháza polgármestere

Értékes várostörténeti dokumentumra bukkantak a Jósa András Múzeumban.

Bencs Kálmán homokfutó kocsiján szivarozgatva, kocsisa társaságában | Fotó: Jósa András Múzeum

Bencs Kálmánt 1918. január 8-án választotta meg Nyíregyháza képviselő-testülete városunk első emberévé. Az első világháború után folytatta elődei városfejlesztési munkáját. Lakásokat építtetett, új telkeket osztott ki, 1928-ban készült el a Luther-ház, és hivatali idején emelték a katolikus bérpalotát is. Felépült a pénzügyi palota, a királyi törvényszék, a rendőrség, bővítették a kórházat, a repülőtér kiépítésével Nyíregyháza bekapcsolódott a légi forgalomba. Tevékenyen segítette a polgári egyesületeket, kiváltképpen a Bessenyei Kört, a Sóstón évente festőművészeket látott vendégül, a közparkokat szobrokkal gazdagította. Hivatalát egészen haláláig, 1934. december 27-éig viselte.

Kikandikált a széle

Közgyűjteményeinkben igen kevés fotográfia maradt fenn Bencs Kálmánról, ezért is fontos a polgármester most előkerült fényképe. A Jósa András Múzeum Történeti dokumentumok gyűjteményében annak 1967-es megalapítása óta lapult a fotó. Egy, az első világháborúban nyomtatott tejjegyet kívántak a fénykép kartonjára felkasírozva megőrizni. Szerencsére a jegyet nem szabályosan ragasztották fel, mert alóla kikandikált a fotó jobb széle, így tudni lehetett, hogy alatta valami rejtőzik.

Bencs Kálmán homokfutó kocsiján szivarozgatva, kocsisa társaságában | Fotó: Jósa András Múzeum

Az éves revízió során vettük elő a tejjegyet nemrégiben, ami alkalmat adott a szükséges műtárgyvédelmi munkák elvégzésére. Képzett restaurátoraink Havasi Dóra vezetésével szét tudták választani a fontos várostörténeti dokumentumokat úgy, hogy egyik sem sérült meg.

A fotó témája minden várakozásunkat fölülmúlta: dr. Bencs Kálmán homokfutó kocsiján szivarozgatva, kocsisa társaságában néz ránk, feltehetően valamelyik bokortanya udvarán. Sajnos a kép készítésének pontos idejét nem ismerjük, úgy gondoljuk, hogy a felvétel Bencs Kálmán polgármesteri hivatalának első évtizedében, az 1920-as évek első felében készült.

Mohácsi Endre,

a Jósa András Múzeum osztályvezető főmuzeológusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában